Яку історичну спадщину в авто та мотоіндустрії має Латвія > Gercek Tesisat

Яку історичну спадщину в авто та мотоіндустрії має Латвія

Але Латвія і її виробництва мали вплив і на розвиток промисловості в Україні. Достатньо сказати, що ризьку фабрику Олександра Лейтнера було евакуйовано у 1915 році до Харкова, де з роками на її базі виникне і відомий у нас виробник ХВЗ.

Саме у Ризі було вироблено перший мотоцикл у 1899 році на тій же фабриці Лейтнера. А власний автомобіль тут представили у 1901 році. Однак, трохи згодом у 1908 році саме у Ризі почнуть виробляти автомобілі Русо-Балт, які отримають широке розповсюдження. Зазначемо, що Русо-Балт виробляв не тількі легкові автомобілі, а й вантажівки та омнибуси. Отже першість у виробництві вантажівок та автобусів також належить латвійцям.

Перед Другою Світовою війною у Латвії відбувається справжній бум виробництва. Створюється багато мануфактур. Одних тільки виробників велосипедів тут з’явилося майже 40. Найбільшим з них стає Фабрика Густава Еренпрейза.

Після війни саме на її базі було створено Ризький вело, а потім і мотозавод. І знову саме рижани першими у СРСР запускають виробництво 2-швидкісних мопедів.

Якщо перший мотовелосипед у СРСР – ХВЗ В-901 було вироблено у Харкові на початку 1958 року. То у Ризі у 1960 році випустили перший 2-швидкісний мопед Рига-1. І з роками, саме Ризький мотозавод (Саркана Звагздне) стає найбільшим виробником малокубатурної мототехніки.

Відзначилася Латвія і своїми мікроавтобусами РАФ, історію яких AUTO-Consulting розповідав раніше.

І зараз, латвійці демонструють першість і старано зберігають свою технічну історію у Ризькому Мотормузею. Дивіться наш репортаж звідти у цьому відео:

admin

Наверх