Українські виробники спецтехніки масово відмовляються від МАЗів та переходять на нові шасі > Gercek Tesisat

Українські виробники спецтехніки масово відмовляються від МАЗів та переходять на нові шасі

Як з’ясував AUTO-Consulting, найбільші українські виробники спецтехніки вже остаточно відмовились від МАЗів і адаптують свої вироби на інші шасі. Це доволі нелегкий процес, бо потрібно змінювати документацію, техумови, проходити сертифікацію, але стосунки з МАЗом остаточно розірвані. Деякі допродають ще останні машини, або доробляють ще довоєнні замовлення і все…МАЗ піде з українського ринку.

Але хто ж займе його ринкову частку, бо МАЗ до війни був №1 на українському ринку?

AUTO-Consulting проаналізував на які ж шасі зараз роблять ставку українські виробники спецтехніки:

На заводі спецтехніки “Техкомплект” нам повідомили, що У 2020-му та 2021-му роках 41% усіх спецавтомобілів Техкомплект виготовлялось на базі МАЗ та HDC. Причому, 24% та 17% всіх підйомних механізмів та кузовних надбудов нашого виробництва монтувалось саме на шасі HDC (ГАЗ) та МАЗ відповідно. У 2020-му році це співвідношення було 22%/19% (ГАЗ/МАЗ).

вже за перший квартал 2022 року:

• Вперше в Україні виконано монтаж італійських автогідропідіймачів Comet на китайське шасі Dongfeng, японське ISUZU і корейське – Hyundai.
• Зібрано черговий автопаливозаправник з цистерною 5 кубометрів на базі шасі FOTON.

• Зібрано черговий самоскид 6 тонн на базі шасі Dongfeng.

• Залишається незмінним плідне партнерство з китайською торговою маркою JAC: можна замовити автогідропідіймачі, вахтовки, автопаливозаправники, самоскиди, аварійно-ремонтні майстерні, тощо.

Європейські шасі IVECO, MAN, Peugeot, Citroen, Opel займають стійкі позиції серед найпопулярніших вантажних брендів, чиї шасі активно використовуються для забудови спецтехнікою від Техкомплект.

На кременцугському підприємстві “Альфатекс”, яке також раніше багато використовувало шасі МАЗ для своєї продукції, перейшли на шасі Dongfeng і вже виготовляють сміттєвози у МАЗівському типорозмірі.

Крім того, “Альфатекс” використовує і шасі власного імпорту Dayun, на яких вже було розроблено широку гаму різної спецтехніки.

Завод “Пожмашина”, який раніше дуже плідно співпрацював з МАЗом, вже перейшов на виготовлення техніки на шасі Sitrak, IVECO.

Група компаній “Будшляхмаш”, яка виготовляла багато техніки на шасі МАЗ, перейшла на більш якісний рівень і пропонує, наприклад, вакуумну машину КО-503В-23 на базі шасі Daewoo Maximus HC2AA.

Ще на початку війни, компанія АВТО-РЕГІОН повідомила про умови максимального сприяння розвитку бізнесу Daewoo Trucks в Україні. Компанія активно виконує замовлення українського ринку і забудову спецтехніки в Україні.

Деякі бувші дилери МАЗ перейшли на торгівлю Renault Trucks. Отже AUTO-Consulting констатує, що місце МАЗу на українському ринку буде заміщено. Ще важко сказати, який саме це буде виробник, або цю ємність розділять декілька виробників. Як раз зараз цей розподіл і відбувається.

Цей процес вже не зворотній і зробить українських виробників спецтехніки більш сильнішими. Бо тепер вони будуть конкурувати вже не низькою вартістю, а якістю та швидкостю виконання замовлень. І перші місяці вже показують, що це завдання українським виробникам вдається.

Хто замінить білоруських виробників на українському ринку тролейбусів?

admin

Наверх