Болгарія майже вдвічі збільшила експорт дизпального > Gercek Tesisat

Болгарія майже вдвічі збільшила експорт дизпального

За вісім місяців 2022 року болгарські компанії відвантажили на експорт 829 тис. т дизельного пального, що майже на 400 тис. т більше порівняно з аналогічним періодом торік. Про це свідчать дані Національного статистичного інституту Болгарії.

Зростання постачань відбулося завдяки збільшенню обсягів виробництва нафтопродуктів. У січні-серпні переробка сирої нафти на «Лукойл Нафтохім Бургас» досягла 4,64 млн тонн, це на 37% більше, ніж торік.

Традиційно основним постачальником сировини на «Лукойл Нафтохім Бургас» була Російська Федерація. Минулого року 61% всієї нафти, що була відвантажена в Болгарію, мав російське походження, решта – це постачання переважно з Єгипту, Іраку й Лівії.

Переробка нафти на болгарському заводі почала зростати у березні 2022 року, що співпало з введенням санкцій проти російських компаній і ускладненням умов продажів нафти в інші країни. Через те у II кварталі доля російської нафти у сировинній корзині «Лукойл Нафтохім Бургаса» зросла майже до 100%.

На думку аналітиків Консалтингової групи «А-95», зростанню обсягів експорту з Болгарії також сприяв дефіцит ДП в Україні. Щомісяця з Болгарії експортується приблизно 100 тис. тонн дизельного палива, і приблизно третина цих обсягів потрапляє в Україну.

Разом із цим збільшення виробництва дизельного пального у Болгарії майже не вплинуло на обсяги реалізації продукту на внутрішньому ринку. Згідно з даними Національного агентства доходів Болгарії, за дев’ять місяців роздрібний продаж дизелю в країні склав 2,016 млн літрів, що перевищує показник минулого року лише на 0,6%.

admin

Наверх