Історія німецьких мотоциклів MZ > Gercek Tesisat

Історія німецьких мотоциклів MZ

Німецький концерн DKW у 30-ті роки був найбільшим у світі виробником мотоциклів. Але в 1945 році його заводи були розграбовані, і як репарації, обладнання та комплектуючі вивезені до Москви та Іжевська, де згодом почнуть випускати мотоцикли М1А та ІЖ-350.

Цікаво, що модель DKW RT-125 без жодної ліцензії почнуть випускати в США, Великій Британії, Японії, Польщі взагалі на трьох заводах, Болгарії і навіть в Італії. Про це ми ще поговоримо іншим разом.

На базі розорених німецьких мотозаводів у кінці 40-х створюється об’єднання IFA і в 50-ті роки тут випускають 2-тактну модель з опозитним двигуном BK 350. А в 1956 мотозавод отримує новий бренд MZ – скорочення від Motorradwerk Zschopau. Так починається нова сторінка в історії колишнього підприємства DKW.

Звичайно, колишньої слави DKW досягти йому не вдалося. Але MZ випускав досить якісні та цікаві мотоцикли, які постачалися на експорт у 40 країн. Тож у певному сенсі вдруге до «річки» німці увійшли.

Інше питання, що як і всі інші східнонімецькі виробники, MZ тримався на плаву до падіння берлінської стіни. І почав різко йти на дно у 90-ті. Не допоміг навіть продаж ліцензії на випуск цих мотоциклів у Туреччину та перейменування на MuZ.

Зараз побачити MZ можна переважно в музеях, та іноді вони ще зустрічаються на дорогах і в гаражах поважних бюргерів у Саксонії.

А наші читачі можуть побачити усі моделі MZ у цьому відео:

admin

Наверх