Історія мотоциклів BMW з музею у Мюнхені > Gercek Tesisat

Історія мотоциклів BMW з музею у Мюнхені

Після закінчення Першої Світової Війни, фірма виявилася на порозі краху, тому що за Версальським договором німцям заборонили виробляти двигуни для літаків, а саме двигуни в той час були єдиною продукцією BMW. Але завзяті Карл Рапп і Густав Отто знаходять вихід з положення — завод перепрофілюється на випуск спочатку мотоциклетних двигунів, а потім і самих мотоциклів.

У 1920 року з’явився перший мотоциклетний двигун BMW. Це був не просто якийсь двигун, а саме опозитний двигун. Він получив назву M2B15 і саме його запропонували Нюрнберзькій компанії Victoria Works, яка адаптувала його на моделі KR1. Через рік почалося виробництво мотоцикла Helios з аналогічним двигуном M2B15. До цього часу марка Helios приєдналася до компанії Bayerische Flugzeugwerke, яка згодом влилася у BMW. Директор BMW Франц Попп бажав створити новий мотоцикл на основі Helios, але молодий інженер Макс Фріц запропонував свою конструкцію мотоцикла.

28 вересня 1923 року на Паризькому автосалоні німецька компанія BMW представила свій перший мотоцикл – R32.

Модернізований опозитний двигун розташували поперек дуплексної трубчастої рами, що значно покращило охолодження циліндрів. Зазначимо, що BMW R32 мав і передачу на заднє колесо через карданний вал – це й стало своєрідним ДНК фірми на довгі роки.

Чавунний силовий агрегат об’ємом 0,494 л і потужністю 8,5 к.с складав одне ціле з триступеневою коробкою передач. Передня вилка була ресорною, на переднє колесо встановили барабанне гальмо. Мотоцикл вагою 122 кг міг розігнатись до 90 км/год.

За весь час випуску з 1923 по 1926 рік виробили 3090 мотоциклів BMW R32.

Це був лише початок успіху, бо далі у BMW була цікава історія, яку можна подивитися на прикладі екземплярів у заводському музею у цьому відео:

admin

Наверх