Імпорт пального в Україну вийшов на довоєнний рівень > Gercek Tesisat

Імпорт пального в Україну вийшов на довоєнний рівень

“Україна імпортувала орієнтовно 760 000 тонн бензину, дизелю і газу. Це співставний обсяг з імпортом в аналогічному місяці, коли не було війни. Це означає, що загалом вийшов у точку рівноваги, попит і пропозиція в цілому збалансовані з переважанням пропозиції. Ринок перелитий”, – сказав він, намагаючись переконати депутатів підтримати повернення акцизів на пальне.

Кількість імпортерів палива зросла у 5 разів, Як це позначиться на цінах

Для порівняння: у березні Україна імпортувала 60 000 тонн нафтопродуктів, у квітні – 191 000 тонн, у травні – 380 000 тонн.

Як зміниться вартість палива після повернення акцизів. Думка експерта

Міністерство упевнене, що зараз – найвдаліший час для повернення акцизів. “Україна повністю переорієнтувалася від російської молекули на постачання з західного кордону. Рівень пропозиції перевищує попит, це давить на ціни вниз. Плюс – позитивна динаміка на світових цінах нафти”, – сказав Кудін.

Нагадємо, що акциз на пальне скасували у березні в межах лібералізації податкового законодавства на період воєнного стану. Тоді ставка була диференційованою: для бензину — 213,5 євро, для дизелю — 139,5 євро, автогазу — 52 євро. Зараз уряд пропонує встановити єдину ставку акцизу 100,00 євро за 1000 літрів для усіх видів пального: моторних бензинів, важких дистилятів та інших нафтопродуктів, скрапленого газу, бутану та ізобутану.

У Кабміні заявили про завершення паливної кризи

admin

Наверх