Як нульове розмитнення вплинуло на вітчизняний ринок вживаних автомобілів > Gercek Tesisat

Як нульове розмитнення вплинуло на вітчизняний ринок вживаних автомобілів

На думку CEO Niko Auto Holding Ярослава Вовка, скасування безкоштовного розмитнення з 1 липня вже вплинуло на ринок вживаних авто в Україні — продаж нових машин різко скоротився. Що до впливу, на авторинку України сьогодні справді є автівки, які подешевшали, у порівнянні з цінами, які були на них на початку року. Але є й такі, які подорожчали. На думку пана Вовка, значного зменшення ціни не відбулося, бо сумарна вартість доставки та реєстрації таких автомобілів, навіть враховуючи відсутність митних платежів, часто виходить дорожче, ніж купити таке ж авто на внутрішньому ринку. Проте, автомобілі завезені за “нульовою” схемою ще довго будуть впливати на ринок України, оскільки були завезені, як для особистого користування споживачем, так і в комерційних цілях.

Як нульове розмитнення вплинуло на вітчизняний ринок вживаних автомобілів - авторинок

Із тим, що автомобілі за нульовим розмитненням ще довго впливатимуть на вітчизняний вторинний ринок погоджується і виконавчий директор West Auto Hub Юлія Риковська, адже було привезено понад 200 тисяч машин. І з них далеко не всі одразу потрапили у продаж. Проте, на думку пані Риковської, нульове розмитнення загалом дало можливість українцям купити кращі авто за ті ж гроші. А також – витіснило надто старі автомобілі з ринку, особливо – радянсько-російського виробництва. За оцінками Юлії Риковської середня вартість авто в Україні внаслідок нульового розмитнення знизилась на $1 тис. Сьогодні вона становить близько $6 тис.

Найпопулярніші кросовери та позашляховики 2022 року в Україні та світі

Доля SUV встановила абсолютний рекорд за весь час Незалежності України

Які трансформації відбуваються на українському авторинку, у зв`язку з новими реаліями

Як нульове розмитнення вплинуло на вітчизняний ринок вживаних автомобілів - авторинок

У цілому із такою оцінкою погоджується і експерт сайту RST.ua Микола Росличенко. Проте, він вважає, що показник на рівні $5000-$6000 більш притаманний для столиці. А масовий попит по країні буде прагнути цінника на авто в $2500-$4000, що приблизно на 30-35% нижче довоєнного рівня. Стосовно самих цін на автомобілі, пан Росличенко вважає, що вони досить стабільні і не падають так як, наприклад, нерухомість. Проте, за його даними, середній термін продажу транспортних засобів сьогодні збільшився майже вдвічі від довоєнних часів. Тому, поточне зниження попиту змушуватиме продавців добре поступатися під час торгів, вважає Микола Росліченко.

Як нульове розмитнення вплинуло на вітчизняний ринок вживаних автомобілів - авторинок

Як повідомив AUTO-Consulting аналітик AUTO.RIA Остап Новицький, на його думку хвиля автомобілів, які прибували до України під час дії так званого «нульового розмитнення», загалом згасає. Вона не була надто значною саме для вторинного ринку, оскільки переважна більшість таких машин купувалася за кордоном не для перепродажу, а для власного користування. Якась частина таких авто все ж потрапляла у відкритий продаж, що тимчасово спричинило точкові зниження цін на певні категорії бюджетних автівок (у діапазоні $4-6 тис.). Там окремі моделі могли пропонуватися на 500-1000 доларів дешевше. Зараз спостерігається поступове повернення рівня середніх цін до «старих» значень у згаданому сегменті.

Як змінилися ціни на вживані авто після відміни нульового розмитнення

Як змінився попит на нові авто під час війни. Нові тренди

Як нульове розмитнення вплинуло на вітчизняний ринок вживаних автомобілів - авторинок

Проте, пан Новицький зазначає, що «нульове розмитнення» лише частково допомогло тим, хто ще до початку великої війни замовив авто з країн Америки. Такий транспорт загалом подорожчав, оскільки значно ускладнилася його логістика через блокування наших морських портів. Відсутність податків не змогла цілком компенсувати додаткові витрати на імпорт «американців» у ціновому діапазоні $9-15 тис.

Остап Новицький вважає, що фактично усі ті автівки, які прибули протягом дії «нульового розмитнення», вже розчинилися у загальній масі транспорту. Розрахунок дуже простий. Від моменту дострокового скасування пільг на імпорт автотранспорту минуло понад два місяці. Середній час продажу легкового авто з перевіреним VIN-кодом на AUTO.RIA зараз становить близько 11 днів.

Як нульове розмитнення вплинуло на вітчизняний ринок вживаних автомобілів - авторинок

Якщо підсумувати думки експертів, можна зробити висновок, що на сьогодні вплив автомобілів, завезених за нульовим розмитненням на вітчизняний вторинний ринок – невеликий. Хоча, середні ціни на вживані автомобілі, в цілому, стали трохи нижчими. Проте, останнє може бути наслідком і складної економічної ситуації в країні.

Як за час війни в Україні змінилися уподобання покупців автомобілів

admin

Наверх