Як війна вплинула на авторинок Білорусі > Gercek Tesisat

Як війна вплинула на авторинок Білорусі

Для розуміння масштабів: у квітні Mitsubishi продали 6 машин, Renault – 17, BMW – 24, KIA – 51, Volkswagen – 94, а Geely – 114. Обидва дилери Lada реалізували 280 автомобілів, з яких 112 – Vesta у різних варіаціях.

Продажі Lada значно вищі, ніж у інших марок. Цьому сприяє відносно доступна ціна та розуміння покупцями того, що дилерська мережа марки збережеться. На даний момент у разі необхідності покупки саме нового авто Lada з мотором 1.6 та механічною коробкою передач у середній комплектації взагалі бачиться чи не найрозумнішим вибором. Принаймні у бюджетному сегменті, якщо його таким ще можна називати.

Як війна вплинула на авторинок Білорусі - авторинок

Велику роль у падінні продажів зіграв курс валют, що знизився. Внаслідок цього виникла ситуація, коли перечекати намагаються і покупці, і продавці. Маючи запас доларів або євро, ніхто при здоровому глузді не піде здавати їх за поточним курсом, щоб придбати новий автомобіль, що серйозно подорожчав. За наявності заначки в білоруських рублях за неї зараз найрозумніше купити валюту. А якщо грошей у потенційного покупця в принципі немає, то йому залишається сидіти рівно, адже і кредити, і лізинг зараз дорогі.

Легкі та середні комерційні автомобілі просіли лише на 33%. В абсолютних значеннях це 298 проданих машин у березні та 201 у квітні. Попит на комтранс більш стабільний, тому що його не можна поставити на прикол – він повинен працювати та приносити дохід. Відповідно, парк рано чи пізно потребує заміни.

У квітні відзначалось значне падіння попиту, багато покупців порушили питання з придбанням автомобіля на паузу. Але вже у травні можна побачити пожвавлення ринку. В автосалони повертаються покупці, відновлюються фінансові програми від банків-партнерів та лізингових компаній. Наприклад, з’явилися тривалі кредити у білоруських рублях на сім років, розстрочка під 0,1% на певні моделі без подорожчання автомобіля протягом усього періоду розстрочки.

Як війна вплинула на авторинок Білорусі - авторинок

Ринок нових автомобілів узяв паузу. У БАА прогнозують, що в найближчі кілька місяців він “перебуватиме в стані анабіозу”. Але що для одних компаній – анабіоз, для інших – агонія. Якщо ситуація буде зберігатися, то великим дилерам, ймовірно, доведеться скоротити кількість салонів, ну а невеликі компанії, які раніше не демонстрували значних продажів, можуть просто залишити ринок.

Нагадаємо, що українським дилерам в квітні вдалося знайти покупців на 1242 нових авто. Це майже удвічі більше, чим було у березні 2022 року. Але, якщо порівнювати з квітнем 2021 року, то падіння залишається катастрофічним – 87%.

Український авторинок у квітні трохи підріс, але поки демонструє катастрофічне падіння

admin

Наверх