Які найшвидші автомобілі виробляли у Естонії. Автоісторії > Gercek Tesisat

Які найшвидші автомобілі виробляли у Естонії. Автоісторії

Перша фабрика з виробництва велосипедів «Матадор» у Естонії виникла у 1895 році, майже в один час з Дуксом, але трохи пізніше ніж латвійська фабрика А. Лейтнера. До речі, засновник Дукса Юлій Меллер також був походженням з Естонії. Цікаво, що саме поєднання латвійської фабрики Лейтнера і конструкції Дукса призвело до появи першого веловиробництва і в Україні, але значно пізніше, у 1916 році.

У 20-30 роках у Естонії з‘являється потужне виробництво велосипедів.

У 1938 році тут виготовляють і власний мотоцикл Tempo з двигуном Villiers.

Після Другої світової війни всі естонські фабрики націоналізовують, але потужна інженерна школа та кмітливість естонців призводить до появи цілої низки цікавих виробників.

Наприклад, звичайний авторемонтний завод у м. Тарту почав виготовляти власні автобуси та вантажівки. А згодом ще й випустив неперевершенний спортивний автомобіль Тарту-1, який чимось нагадував Cooper.

У Талліні на авторемзаводі Антс Сейлер створює виробництво спортивних автомобілів «Естонія», які згодом будуть відомі у багатьох країнах.

Ще одна яскрава сторінка – це Vihur (з естонської означає вихр). Ще один виробник, який виготовляв ралійні автомобілі на базі Lada.

А згодом Vihur почав виробляти найшвидші у СРСР мотоцикли, на який можна було конкурувати на трасі з іноземними виробниками.

Але у Естонії створювали автомобілі навіть на овочебазах. Наприклад, інженер Роман Бертелов створив перший передньопривідний вантажний автомобіль ЕТ-500 на агрегатах ЗАЗ-965 «Запорожець» ще у 1965 році.

За рік він удосконалив свою вантажівку, та назвав її ЕТ-600. У серію вона не пішла, але тільки подивіться, як у Естонії випередили час.

До речі, надпотужнішу ралійну «Таврію» з двигуном 217 кс виготовлять також у Естонії, у гаражі совміну.

Виготовляли у Естонії на фірмі Тірас і мотоцикли для шосейно-кільцевих гонок з боковим причіпом, а це вже майже боліди. І Vihur також робив подібні, що створювало конкуренцію і спонукало до найкращих рішень.

Як бачимо, Естонія, хоч і не мала великих автозаводів, але це не завадило їй вписати яскраву сторінку в історію авто та мотопрому світу.

До речі, саме на естонських авто та мотоциклах виступали й відомі українські спортсмени, які здобували перемоги у різних дисциплінах авто та мотоспорту.

admin

Наверх