Які мопеди виробляли у Польщі у різні роки > Gercek Tesisat

Які мопеди виробляли у Польщі у різні роки

Цікаво, що перший мопед у Польщі з’явився раніше, ніж у СРСР. У 1958 році у Вроцлаві стартує виробництво мопедів Rys Mr1, який нагадував австрійський HMW, але мав і досить власних технічних рішень. Далі з’являється більш простіша версія Rys, а у 1960 році стартує виробництво і нової моделі Zak Mr2. Мопеди стрімко стають популярними і це спонукає і ще одного виробника з міста Бидгощ долучитися до їх виробництва.

Новий виробник був створений з об’єднання велисипедних заводів Romet у м. Бидгощ. Перша модель Komar MR 230 з’являється у 1960 році і вже у 1961 році їх було продано 4000 одиниць. Легкий і простий мопед Komar стрімко завойовує ринок Польщі завдяки невеликій вартості. Він комплектувався двигуном 1,4 к.с., мав вагу 45 кг і міг розігнатися до 55 км\год.

Поступово Romet стає головним виробником мопедів у Польщі і його продукція у 1968 році займає 98% ринку. Зростає і експорт. У найкращі часи Romet експортує до 20000 мопедів у рік. А загалом було вироблено на експорт 145000 польських мопедів.

Двигуни до Romet виробляло підприємство Dezamet з м. Нова Демба, яке у 90-ы роки намагається почати виробляти власні мопеди. Були в них спільні проєкти з Львівським мотозаводом (ЛМЗ), з Ризькою “Саркана Звайгзне”, проте у фіналі уся польська мотопромисловість не витримала конкуренцію зі світовими виробниками і поступово зійшла на ні.

Але ми маємо змогу побачити, якими були польські мопеди у різні роки, і порівняти їх з ркадянськими тих часів у цьому відео:

.

admin

Наверх