Що робити, якщо авто знищили чи пошкодили під час війни? > Gercek Tesisat

Що робити, якщо авто знищили чи пошкодили під час війни?

Власнику автомобіля у разі пошкодження машини внаслідок бойових дій потрібно якнайшвидше зафіксувати факт завданих збитків на фото чи відео, бажано з прив’язкою до місцевості, будинків та інших орієнтирів. Також знадобляться письмові пояснення щонайменше від двох свідків.

По можливості слід викликати поліцію, яка зафіксує факт пошкодження майна за допомогою протоколу огляду місця інциденту та внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Кількість знищених автомобілів в Україні значно зросте

Якщо можливості звернутися особисто до поліції немає, варто надіслати такому органу заяву з доданими доказами щодо події та копіями документа, що посвідчує особу, і свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу цінним поштовим листом з описом вкладення та повідомленням про вручення поштового відправлення.

Слід визначити розмір шкоди. Для цього слід замовити автотоварознавчу екпертизу, під час якої експерт зробить висновки, наскільки пошкоджено автомобіль. Крім того, власнику машини потрібно зібрати та зберегти квитанції, чеки, акти виконаних робіт, інші документи щодо витрат, які йому довелося сплачувати через пошкодження.

Велику роль також відіграє наявність страховки. Якщо транспортний засіб застрахований то в теорії можна отримати страхове відшкодування, але лише у випадку, якщо інше прямо не передбачено в договорі страхування. (Зазвичай страхові договори не передбачають покриття шкоди завданої у наслідок бойових дій).

Усі суперечки щодо відшкодування збитків, у тому числі за пошкоджені автомобілі, розглядаються судами за загальними правилами посудності. Подати такий позов можуть особи за місцем реєстрації, проживання або за місцем, де було завдано шкоди.

В українському законодавстві є Закон України “Про міжнародне приватне право”, який встановлює судовий імунітет щодо іноземної держави, залучення його до справи як відповідача чи третьої особи, пред’явлення їй позову та інше. Зазвичай це можна зробити, якщо дозволяють компетентні органи. У випадку з війною судовий імунітет буде проігнорований, а відповідачем у таких судових справах виступатиме саме країна агресор.

На сьогодні розробка оптимального механізму компенсації за знищення чи пошкодження транспортного засобу тільки розпочалася. І якщо у законодавстві щось змінять, порядок дій також може змінитися.

Що до визначення розміру шкоди, автотоварознавчу екпертизу, під час якої експерт зробить висновки, наскільки пошкоджено автомобіль чи втрачено повністю, можно безкоштовно замовити у ТОВ АВТО МАРКЕТ https://ocenkadnepr.com.ua

Як провести вибракування транспортного засобу в разі його пошкодження

admin

Наверх