Чи підніме повернення акцизів ціни на пальне? > Gercek Tesisat

Чи підніме повернення акцизів ціни на пальне?

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон, що частково повертає акцизний податок на пальне, за винятком пального на потреби військових. Про це йдеться на сайті Верховної Ради яка прийняла законопроєкт №7668-д. Згідно закону в редакції, яку підписав голова Верховної Ради, акцизи повертаються у розмірі:
● бензин: 100 євро за 1000 літрів;
● дизель: 100 євро за 1000 літрів;
● біопаливо: 100 євро за 1000 літрів;
● газ: 52 євро за 1000 літрів.

Зеленський підписав закон про повернення акцизів на пальне. Коли виростуть ціни

Податок на додану вартість для цих видів пального залишається на рівні 7%.

Чи підніме повернення акцизів ціни на пальне? - акциз

Чи вплинуть повернуті акцизи на підвищення цін на АЗС?

На думку директора Консалтингової групи А-95 Сергія Куюна, швидше за все підвищення цін на пальне на АЗС не відбудеться. Можливе незначне подорожчання автогазу – в межах 1 грн/л. Ціна пального на АЗС складається із двох частин: ціни закупівлі пального та ціни податку на нього. Річ у тім, вважає пан Куюн, що ціни на світовому ринку на нафту та нафтопродукти зараз на низькому рівні. У вересні вони знизилися. Через це, власники вітчизняних мереж АЗС, за інформацією Сергія Куюна, навіть планували знизити ціни. Проте утрималися, через обговорення у Верховній Раді законопроекту про повернення акцизів. Утрималися, бо не хотіли влаштовувати цінових гойдалок. Адже, після повернення акцизів, ціни на пальне довелося б знову піднімати.

Чи підніме повернення акцизів ціни на пальне? - акциз

Наразі, на думку пана Куюна, акцизи компенсують зниження світових закупівельних цін. Таким чином, вартість пального на АЗС для пересічних автомобілістів лишиться незмінною. Якщо на світовому ринку збережеться така ж ціна на нафтопродукти, як і зараз, ми ще матимемо потеціал навіть для зниження цін, вважає Сергій Куюн.

Імпорт пального в Україну вийшов на довоєнний рівень

У Кабміні заявили про завершення паливної кризи

Чи підніме повернення акцизів ціни на пальне? - акциз

Такого оптимізму не поділяє директор спеціальних проектів НТЦ “Психея” профессор Геннадій Рябцев. Він вважає, що розмір акцизів, які додадуться до вартості пального, більше, ніж зниження світових закупівельних цін. Тому, на думку пана Рябцева, ціни на пальне на вітчизняних АЗС зростуть, приблизно, на 3-4 грн на літр бензина та дизпалива. Та – приблизно, на 1 грн на літр скрапленого газу. Єдине, що зазначає Геннадій Рябцев, це може відбутися не одразу із введенням акцизів, а через деякий час. Наприклад, коли трохи підвищаться ціни на світовому ринку.

Чи очікувати дефіциту пального?
На це питання експерти також не мають одностайної думки. Сергій Куюн вважає, що зараз пального на українському ринку більше, ніж вдосталь. Тому дефіциту бути не може. Така перспектива навіть не розглядається операторами.

Чи підніме повернення акцизів ціни на пальне? - акциз

Геннадій Рябцев більш обережний у своїх прогнозах. На його думку, дефіциту дійсно не повинно бути у найближчий місяць. Проте, приблизно із середини листопада, коли у країнах ЄС почне діяти ембарго на російську нафту, кількість вільного пального у Європі зменшиться. Нашим постачальникам його буде важче знайти. Не виключено, що така ситуація вплине і на ціни.

Імпорт палива в Україну збільшився у 12 разів

admin

Наверх