Чи змінилися ціни на уживані авто у вересні і чого очікувати до кінця року? > Gercek Tesisat

Чи змінилися ціни на уживані авто у вересні і чого очікувати до кінця року?

Як повідомів AUTO-Consulting аналітик AUTO.RIA Остап Новицький, у цілому цінова картина зараз така ж, яку можна було бачити, наприклад, торік, чи ще у січні цього року. Про що можна сказати окремо – підвищення частоти так званих «крапельних продажів», коли окремі власники під тиском обставин вимушені істотно знижувати ціну на своє авто. Можливо, навіть продаючи його, у зв’язку з життєвими обставинами, не маючи у планах такого кроку до початку повномасштабної війни.

Чи змінилися ціни на уживані авто у вересні і чого очікувати до кінця року? - авторинок

На думку CEO Niko Auto Holding Ярослава Вовка, ціни суттєво не змінилися. Змінилася купівельна спроможність. Так, є спад цінової політики на деякі моделі автомобілів, але є і подорожчання. Наприклад, напередодні зими зростає попит на повноприводні автомобілі в ціновому діапазоні $10000-$15000.

Виконавчий директор West Auto Hub Юлія Риковська вважає, що на ціни все ще впливають автівки, завезені за нульовим розмитненням. Із інших факторів, які впливають на ринок імпорту у 2022 році, пані Ріковська звичайно, також відзначає війну, паливну кризу і зміну курсу валют.

На думку Юлії Ріковської, економічна криза знизила купівельну спроможність українців, тому автомобілі на внутрішньому ринку сьогодні дешевшають – впав попит. А отже продавцям, щоб продати авто, доводиться знижувати ціни. До того ж, імпорт впав у 7 разів. Зі скасуванням нульового розмитнення, сьогодні вигідно імпортувати лише обмежений сегмент авто – в основному це більш дорогі авто та електромобілі.

Чи змінилися ціни на уживані авто у вересні і чого очікувати до кінця року? - авторинок

Чи будуть, змінюватися ціни?
На думку аналітика AUTO.RIA Остапа Новицького, щодо тенденцій зміни цін, наразі спостерігається їхня стабілізація. Середні показники цін для мас-маркету, за виключенням згаданих «крапельних продажів», залишаються на довоєнному рівні.

Є й інші тренди. Зокрема, відзначає Остап Новицькій, під час початку паливної кризи помітно подорожчали електромобілі. Зараз, у зв’язку зі збільшенням пропозиції такого транспорту, помітне деяке зниження цін на електричні легковики. Подібне, проте у меншому масштабі, можна сказати й про авто з гібридним силовим устаткуванням.

Чи змінилися ціни на уживані авто у вересні і чого очікувати до кінця року? - авторинок

Також пан Новицькій зазначає, що поступово дорожчають «американці». Адже зросли витрати на їхню доставку до європейських портів, та ускладнилася логістика загалом. Зменшилася кількість таких авто, та стало менше, так званих «донорів» – машин, які слугували базою запчастин. Тепер ціни на них визначаються не сумою витрат на аукціон, доставку та ремонт, а скоріше – встановленням невеликої різниці від ціни на аналогічну (чи подібну) модель для європейського ринку.

Остап Новицький констатує, що дешевшають (щоправда, при цьому не надто активно продаються) автомобілі старих конструкцій з «об’ємистими» двигунами. У зв’язку із підвищенням цін на пальне, зараз непросто знайти охочих придбати легковика з двигуном V6 чи V8 (не кажучи вже про V12), об’ємом понад 4 літра. При цьому, бензинові версії не надто рятує навіть встановлення на них ГБО.

Чи змінилися ціни на уживані авто у вересні і чого очікувати до кінця року? - авторинок

Із такою оцінкою погоджується і CEO Niko Auto Holding Ярослав Вовк. Зокрема, він вважає, що у зв’язку із ситуацією в країні, на сьогоднішній день трендами можуть стати автомобілі з економним двигуном, гібриди та електромобілі. Окрім цього, на думку Ярослава Вовка, на ринку може утворитися застійний кластер автомобілів, які споживають велику кількість пального. З одного боку, на них не буде великого попиту, через зростання цін на пальне. А з іншого – власники таких авто не будуть готові поспішно їх продавати за суттєво зниженими цінами. Тому такі машини можуть просто надовго «зависнути» у продажі.

Як повідомила AUTO-Consulting виконавчий директор West Auto Hub Юлія Риковська, на її думку, в імпорті змін не буде допоки не відбудуться зміні у законодавстві. А саме – зміна формули розмитнення. Також може дещо пожвавити ринок анонсоване розмитнення в «Дії». Що до цінових трендів, пані Риковська наголошує: не варто забувати, що вживані авто за кордоном також подорожчали.

Чи змінилися ціни на уживані авто у вересні і чого очікувати до кінця року? - авторинок

Якщо підсумувати, на думку експертів ціні на вторинному ринку стабілізувалися і змінюватися не будуть. Попит на електрокари та гібриди зростатиме, а на авто із великим об’ємом двигуна – буде падати.

Як нульове розмитнення вплинуло на вітчизняний ринок вживаних автомобілів

admin

Наверх