Чи вдалося подолати паливну кризу в Україні? > Gercek Tesisat

Чи вдалося подолати паливну кризу в Україні?

Сьогодні пальне – і бензин, і дизель є скрізь. Тому, на думку директора Консалтингової групи “А-95” Сергія Куюна, паливну кризу в Україні вдалося подолати.

Як дефіцит пального вплинув на вподобання українських автомобілістів

В Україні за рік бензин подорожчав удвічі

Чи вдалося подолати паливну кризу в Україні? - палив

Для перевезення дизелю вже залучають навіть спиртовози, але все одно транспорту не вистачає

Це сталося завдяки злагодженій роботі Кабміна та трейдерів, для яких держава, фактично відкрила паливний ринок. Для порівняння пан Куюн наводить такі цифри. Якщо до війни на вітчизняному ринку працювало близько 100 компаній, у червні іх налічувалося вже 300. Пальне до України почали звозити і агрофірми, і транспортні компанії, і промислові підприємства. Вони уклали нові контракти із виробниками пального, знайшли транспорт, розробили нові маршрути імпорту до України. На думку Сергія Куюна, за 2 місяці у нас, фактично, був побудований новий паливний ринок. За такий короткий термін подібного ніхто ніколи у світі не робив.

Чи вдалося подолати паливну кризу в Україні? - палив

Директор спеціальних проектів НТЦ “Психея” профессор Геннадій Рябцев не поділяю такого оптимізму. На його думку проблема у тому, що усі ці контракти – короткотермінові. Тому, довгострокових гарантій немає. Окрім цього, наразі, трейдери працюють “з коліс”. А обмеження на пропускну здатність імпорту пального залізничним транспортом, та нестача бензовозів лишилися. Тобто, об’єми імпорту пального важко збільшити. А зовсім скоро – холодна пора року та опалювальний сезон.

На український ринок виходить великий європейський постачальник палива

З початку війни кількість імпортерів дизпалива ​​в Україну зросла вчетверо

За інформацією Сергія Куюна, наразі спостерігається профіцит скрапленого газу. Його продають, практично, без маржі. Так само багато пропозицій і дизельного пального. Великі об’єми, закуплені і завезені трейдерами у період жорсткого дефіциту, сьогодня пропонуються майже за собівартістю.

Чи вдалося подолати паливну кризу в Україні? - палив

У постачанні бензину такого профіциту немає. Хоча, за даними пана Куюна, порівняно із червнем, у липні імпорт бензина до України збільшився на 30%. Та, в даному випадку головне, що цей продукт присутній на АЗС.

Стосовно цінових перспектив, пан Куюн розповів AUTO-Consulting, що за попередніми прогнозами, у серпні середня ціна на дизельне пальне мала знизитись приблизно на 7-8 грн/л, а на бензин – на 5 грн/л. Проте, ці прогнози зробив недійсними перегляд валютного курсу. Нині такого цінового оптимізму нема. Хоча, зниження цін все ж таки очікується. Дизельне пальне зараз має потенціал до зменшення ціни на 1-2 грн/л.

Чи вдалося подолати паливну кризу в Україні? - палив

Сьогодні, на думку Сергія Куюна, вітчизняний паливний ринок вже повернувся до старих параметрів націнки та обсягів. Тому, за йото прогнозом, найближчим часом 1 л бензину коштуватиме 50 грн, а 1 л дизельного пального – 53-55 грн/л.

Вартість автогазу впала нижче 30 грн.

У мережі KLO розповіли, як війна змусила збільшити парк бензовозів у 3 разів

Із тим, що до кінця літа проблем із пальним не буде погоджується і Геннадій Рябцев. Він також прогнозує помірне зниження цін.

Чи вдалося подолати паливну кризу в Україні? - палив

Проте, пан Рябцев не вважає, що проблема із постачанням пального до України зникла. На його думку, до кінця року може виникнути дефіцит дизельного пального. І, як наслідок, – зростання цін на нього. Причин кілька: підвищений попит у період осінніх польових робіт, а також – необхідність обігріву приміщень в холодну пору року. Сьогодні до нас надходить багато модульних котелень, які замінюють централізоване теплопостачання та працюють на дизпаливі. І в холодну пору року його споживання зросте. Тобто, дизпаливо залишається у зоні ризику.

Окрім цього, на думку пана Рябцева, під кінець року трейдерам буде важче знаходити необхідні об”єми пального на ринках країн ЄС. Адже із грудня запрацює ембарго на використання нафтопродуктів, імпортованих із росії. Таким чином, нафтопереробні підприємства Угорщини, Болгарії, Чехії та Словакії вироблятимуть пальне лише для внутрішнього споживання у своїх країнах. Відповідно – пропозиція нафтопродуктів на ринку ЄС зменшиться.

У червні український ринок причепної техніки перевершив довоєнні обсяги

Вартість фрахту цистерн-олієвозів в Україні становить нові рекорди. До чого це призведе?

Чи вдалося подолати паливну кризу в Україні? - палив

Щоб уникнути подібного сценарію, пан Рябцев вважає за необхідне зобов”язати трейдерів вже зараз укладати середньо- та довготермінові прямі контракти із виробниками нафтопродуктів. А частину зарезервованого пального зберігати за кордоном. Держава, у свою чергу, має через державні банківські установи надавати паливним трейдерам пільгові кредити під такі контракти.

Чи допоможуть українські виробники бензовозів подолати дефіцит палива в Україні

admin

Наверх