Хто купує вживані автомобілі та звідки їх привозять > Gercek Tesisat

Хто купує вживані автомобілі та звідки їх привозять

AUTO-Consulting продовжує серію публікацій про вітчизняний ринок вживаних автомобілів. Саме на нього зараз звертають свою увагу більшість наших автомобілістів у пошуках транспортного засобу за прийнятною ціною. А також – сподіваючись знайти тут таку модель, яка можливо відсутня у автосалоні через дефіцит. Чим же сьогодні найбільше цікавляться?

Хто купує вживані автомобілі та звідки їх привозять - вжив

На думку CEO Niko Auto Holding Ярослава Вовка, оскільки ринок авто насичений недорогими автомобілями з Європи, змінилася його структура. Якщо раніше більше купували авто в ціновому діапазоні $5000-$6000, то зараз користуються попитом авто за $3000-$5000. Зростає попит на бюджетні авто від $1000-$6000. Також зростає попит на електромобілі в будь-якому ціновому сегменті.

Як нульове розмитнення вплинуло на вітчизняний ринок вживаних автомобілів

Як за час війни в Україні змінилися уподобання покупців автомобілів

Виконавчий директор West Auto Hub Юлія Риковська вважає, що наразі помітне зростання попиту у вживаній комерційній техніці з-за кордону. Це сідлові тягачі та напівпричепи до них; вантажні авто та мала комерційна техніка.

Хто купує вживані автомобілі та звідки їх привозять - вжив

Як повідомив AUTO-Consulting аналітик AUTO.RIA Остап Новицький найбільш помітне зростання попиту на електромобілі. Проте, важливо підкреслити, що йдеться скоріше про попит теоретичний – на практиці їх купують значно менше, ніж ними цікавляться. Поки для реалій нашого вторинного ринку більшість «електричок» надто дорогі та мають замалий запас ходу. В іншому картина попиту залишається такою ж, якою була і в попередні роки. Продаються всі легковики, від старенької «Таврії», за яку просять як за вживаний «Айфон», до преміальних позашляховиків, бюджет на купівлю яких може сягати ціни маєтку у Маямі.

Хто купує вживані автомобілі та звідки їх привозять - вжив

Звідки везуть
За інформацією Юлії Ріковської найбільше автомобілів українці привозять з Німеччини, Польщі, Литви, Чехії, Нідерландів. Також все ще завозять авто з країн Америки. Але їх частка суттєво скоротилася, внаслідок тимчасового блокування морських портів і проблем із доставкою.

Ринок кожної з країн має свої плюси та мінуси. Головне, що в українців є вибір, звідки привозити авто. Поняття «нормальності» ж дуже суб‘єктивне. Кожен може обрати авто за власними критеріями – бюджетом, станом, комплектацією тощо.

Хто купує вживані автомобілі та звідки їх привозять - вжив

Щодо перспективності, пані Риковська вважає, що новими для українців стали Норвегія та Китай – звідти привозять, в основному, електромобілі з пробігом.

Чи вдалося повністю відновити імпорт нових автомобілів до України

Як змінився модельний ряд автомобілів у провідних операторів авторинку

Хто купує вживані автомобілі та звідки їх привозять - вжив

Як повідомив AUTO-Consulting Ярослав Вовк, серед усіх ввезених з січня по червень 2022 року вживаних легковиків 84,6% експортували з країн ЄС. Ще понад 2% привезли з європейських країн, які не входять до Європейського Союзу — Швейцарії, Норвегії та Великобританії. Головними постачальниками легковиків з пробігом із ЄС для українців протягом першого півріччя 2022 року стали Польща, Німеччина та Литва. Натомість, частка «американців» скоротилася із 36,1% у першому півріччі 2021-го до 10,2% за підсумками першої половини 2022 року. Тобто, частка автомобілів з країн Америки скоротилася утричі. Ускладнилася доставка автомобілів з країн Америки до України. В першу чергу — через вимушену зупинку роботи українських морських портів . Суттєво зросла частка імпорту нових автомобілів, виготовлених в Китаї. Ставки зараз роблять на електрокари.

Хто купує вживані автомобілі та звідки їх привозять - вжив

Остап Новицький також відзначає, що зменшується частка автомобілів з країн Америки, та зростає частка легковиків з країн Європейського Союзу. Проте, повернення податків на імпорт до «стандартного» рівня та істотна зміна курсу валюти, а також – військова агресія рф, яка продовжується, не дозволяють імпорту автотранспорту вийти на ті обсяги, які спостерігалися, наприклад, минулого року. Ринок за таких обставин переорієнтовується на внутрішні перепродажі.

Щодо перспективності ринків окремих країн та потенціалу для нас, пан Новицький називає ринки Німеччини та США. Тут мільйонні річні обсяги продажу нових автомобілів. Навіть, незважаючи на те, що вони зараз дещо менші, ніж до пандемії коронавірусу та початку дефіциту електронних компонентів. Все одно кількість авто з пробігом, котрі поповнюють тамтешні «автокоміси», значно перевищує попит нашого ринку, який тримався на рівні 30-50 тисяч легковиків у місяць. Тут скоріше має значення купівельна спроможність українців, доступність фінансової підтримки (кредитування, лізингу), а також – умови оподаткування імпорту.

Хто купує вживані автомобілі та звідки їх привозять - вжив

За серпень в Україну завезли 36 318 транспортних засобів

Вартість автомобільних перевезень у 2022 році сягнула нового максимуму

Як через війну змінився портрет покупця уживаних авто
CEO Niko Auto Holding Ярослав Вовк вважає, що українці під час війни почали більше цікавитися автомобілями. Це не дивно, адже авто – найбільш надійний спосіб евакуації з небезпечних районів. Зростання курсу долара та спад купівельної спроможності в Україні, на думку пана Вовка, знизять продаж вживаних авто. Проте, бюджетні авто від $1000-6000 будуть користуватися попитом.

Хто купує вживані автомобілі та звідки їх привозять - вжив

Як повідомив AUTO-Consulting аналітик AUTO.RIA Остап Новицький, з початком повномасштабної війни з’явилися деякі нові течії, яких не було раніше. Наприклад, підвищений попит на пікапи чи позашляховики, які можуть бути відправлені на потреби військових. Також деякі власники готові віддавати свої автомобілі (і роблять це) на фронт, цілком безкоштовно, чи зі значною знижкою. На AUTO.RIA для цього навіть є спеціальний чекбокс, де продавець може поставити відмітку «Для ЗСУ дешевше». Таких машин зараз у продажу майже 11 тисяч!

Коли ж говорити про звичайний ринок, істотних змін на ньому щодо портрету покупця не спостерігається. Та ж картина попиту, подібні до попередніх років «топи» найпопулярніших моделей, хіба що у них стає все менше ВАЗів та подібних «історичних» моделей. Також свої позиції на «вторинці» впевнено втрачає Lanos, який тривалий час випереджав усі інші моделі за кількістю продажів.

Хто купує вживані автомобілі та звідки їх привозять - вжив

Якщо підсумувати, найбільше вживаних автомобілів завозять до нас із країн ЄС. Зменшилися обсяги імпорти із США. За ціновою ознакою зріс попит на більш доступні автівки.

Чи змінилися ціни на уживані авто у вересні і чого очікувати до кінця року?

admin

Наверх