У Києві 60 років тому планували виготовляти автобуси і навіть зробили експериментальні зразки > Gercek Tesisat

У Києві 60 років тому планували виготовляти автобуси і навіть зробили експериментальні зразки

У другій половині 50-х Київському авторемонтному заводу КАРЗ N1 було передано техдокументацію на автобус вагонного типу РАФ-251, який на той час виготовляли у Ризі.

Але на відміну від ризької моделі, яка мала дерев’яний каркас кузова, київські конструктори одразу планували виготовляти повністю металевий кузов. Крім того, на КАРЗі опрацювали новітні тенденції у автобусобудуванні і запровадили у новій моделі верхні світлові вікна, що робило салон автобуса більш просторим.

У 1958 році з‘являється перша модель автобуса під назвою «Київ», яка мала покращену конструкцію з одними автоматичними дверцятами праворуч і збільшеною кількістю місць для сидіння до 26. Автобус було виконано на агрегатах ГАЗ-51, з двигуном потужністю 70 к.с., як і більшість автобусів того часу.

Планувалося, що у Києві будуть виготовляти по 150 таких автобусів на рік. На підприємстві будують різні експериментальні зразки (на цей час відомо про мінімум чотири різні автобуси). Але…саме у цей час у російському Павлово запускали виробництво ПАЗ-652 і ініціативи киян притормозили.

Зазначимо, що це ж підприємство відзначилось ще одного разу, коли для київського ВДНГ потрібно було побудувати спеціальний екскурсійний автобус. У ті часи екскурсійні автобуси-поїзди були чимось недзвичайним. Навіть у Москві на ВДНГ РАФ-980ДМ з’явився трохи згодом. А у Києві місцеві очільники звернулися до КАРЗ №1 для замовлення спеціального екскурсійного автобусу.

КАРЗ №1 охоче взявся за цей проект і у 1957 році побудував перший автобус на агрегатах ГАЗ-51 з двигуном від М-20 “Победи”. Другий зразок вже повністю виконали на аграгатах ГАЗ-51. Саме другий варіант і вийшов дуже вдалим і його виробництво передали на КАРЗ №6. Дволанковий пасажирський поїзд “Київ” мав два відкритих вагони, вміщував 42 пассажири (18 у тягачі та 24 у прицепі) і використовувався з травня по 10 листопада для екскурсій на теріторії ВДНГ. Усього КАРЗи збудували 6 таких екскурсійних автобусів під назвою “Київ”. Іноді вони ще обслуговували виставку квітів, виставку птахів та іздили по Хрещатику.

Ці незвичні автобуси пропрацювали на виставці до 1988 року, а потім їх списали. Як бачимо, Київ у 50-і роки мав потенціал будувати власні автобуси і міг би стати ще одним містом-виробником автобусів, але політика СРСР завадила цьому.

Виробництво подібних автобусів в Україні все одно виникне, але трохи згодом і у Чернігові. Детальніше про це – дивіться у сюжеті:

А подивитися, якими були ранні моделі РАФу – можна у цьому відео:

admin

Наверх