"Укравтобуспром" запропонував заміну ГАЗ-66, яку можна виробляти на українських підприємствах > Gercek Tesisat

"Укравтобуспром" запропонував заміну ГАЗ-66, яку можна виробляти на українських підприємствах

Середньотонажна військова автотехніка (ВАТ) вантажністю від 2,5 до 6 т, (як правило в більшості армій НАТО 2 класи – 3 і 5 т [1-3]), є другою за чисельністю в структурі парків ВАТ сучасних армій – біля 30-40% (після домінантної частки малотоннажної ВАТ повною масою до 5-6 т). Повна (бойова) маса колісних машин цього класу (в НАТО – Medium Tactical Vehicle) –до 12-14т (в країнах ЄС – 12т власне верхня межа для категорії N2 колісних транспортних засобів), відповідно навантаження на вісь від 2,5 до 4т (залежно від колісної схеми 4х4, 6х6 чи 8х8), як визначального показника прохідності бездоріжжям. Вантажність – від 2,5 до 6 т в умовах бездоріжжя, залежно від повної маси та колісної схеми.

В ЗС України до цього класу відносяться як бортові/фургони ГАЗ-66, ЗиЛ 131, Урал 375/4320 , КамАЗ 4310 так і інша військова техніка на шасі цих машин. Технічно ці автомобілі розробки 1960-70- рр.. слід віднести до авто техніки 2-го покоління армій НАТО, де зараз здійснюється перехід з авто техніки 3-го покоління на нове 4-е [1,2]. Аналіз змін конструкцій та тактико-технічних характеристик ВАТ у цьому класі представлено в [5,6]. Типовим представником машин 3-го покоління цього класу в арміях 4-х країн АТО є Leyland DAF 45.150 4×4, що знімаються з озброєння та значна партія -242 шт.- яких волонтерами вже поставляється в ЗСУ. Кращими в НАТО в цьому класі вважаються німецькі Unimog, третя генерація яких U3000/U4000/U5000 (рис. 1-3) є не тільки основою середньотонажних автомобілів в арміях ФРН, Австрії, країн Бенілюксу і інш., але і як шасі броньованих бойових машин переднього краю Fennek.

Перехід на середньотонажну ВАТ за компонуваль-ною схемою Unimog на машини власного виробництва характерний і для армії КНР, де принаймні 2 великі виробники – Dong-Feng (Wuhan Xialong VL 2070) та Shaanxi (SX 21085) розгорнули серійне виробництво та поставки.

В цьому плані в основу вітчизняного проекту уніфікованого сімейства машин цього класу – ТУР ВК 08 (4х4, повною/бойовою масою 7,5 8 т) та ТУР ВК 121 (6х6, повною масою 12-13 т) на 1-му етапі покладено: – використання портальних мостів чеського виробництва з аналога Unimog – Praha UV 80, що на сьогодні під егідою Tatra і використовуються при виробництві середньотонажної ВАТ сімейства Т810, що забезпечують необхідний за вимогами військових стандартів провідних країн НАТО кліренс 400-430 мм, можливість чого є попередньо погоджена. (По мірі розгортання виробництва передбачено перехід на незалежні, так зв. довго ходові підвіски типу Timoney/ Oshrosh TAK -4 [12] власного виробництва.

Єдиної моделі ВАТ у ЗСУ з такою підвіскою – австралійських Bushmaster, у Tatra T815 інша схема ). Підвіска ТАК-4 цього типу стала базовою у США для всіх категорій ВАТ (включно важку типу КрАЗ) нової генерації, у т.ч. і шасі нового покоління під РСЗВ Himars, але вже з капотною компоновкою і легкоброньованою кабіною екіпажу .

Незалежні підвіски типу Timoney (ліцензію на які у 2013р. придбав і російський КамАЗ, рис. 9, покладені і в основу державної програми РФ – „Мустанг” [12] по переходу на нове покоління середньо-тонажної ВАТ, за якою фінансуються обидва основні виробники – КамАЗ і Урал. Програма передбачає формування уніфікованих сімейств машин колісних схем 4х4, 6х6 та 8х8 (остання уже з переходом у важкий клас, як заміна КрАЗ у ЗС РФ). При цьому традиційно Урал перспективного сімейства залишається капотної компоновки , рис. 10, а КамАЗ – безкапотна.

В основу компонувальної схеми ТУР ВК08/121 покладено півкапотну – типу Unimog/BMC/Praha з 3-місною кабіною каркасного типу, що ефективніша як з умов пасивної безпеки при перекиданні, так і без проблем-на з умов виконання у легкоброньованому виконанні (у т.ч. навісному) типу 7. Oshkosh FMTV, з 2-ма варіантами колісної бази (вантажно/ фургонний та під забудову озброєння/спецтехніки);

– передбачено і модифікації шасі з гібридним приводом з автономним запасом ходу бездоріжжям 20-40 км (без використання дизельного двигуна) з умов мінімізації локації руху тепловізорами противника. Як бачимо, универсальне шасі ТУР ВК08/121 закриває потреби військових у багатьох сегментах військової техніки з колісною формулою 4х4 та 6х6. На базі цього шасі можливо виготовляти броньовані варіанти, а також виконувати колісні САУ різних калібрів.

Порівняльна таблиця характеристик різних автомобілів цього класу

admin

Наверх