Стало відомо які ракетні комплекси отримає Україна і що вони змінять > Gercek Tesisat

Стало відомо які ракетні комплекси отримає Україна і що вони змінять

Усі надії на далекобійні варіанти для України скасував особисто президент США Джо Байден.
“Ми не будемо надсилати Україні ракетні системи, які можуть завдати удару по території Росії”, – сказав Байден журналістам 30 травня.

Отже на що саме можемо розраховувати?

Скоріше за все Україна отримає високоточні реактивні ракети сімейства GMRLS: M30 та M31, які б’ють на відстань до 70 км. Це теж не мало, враховуючи на те, що зараз такими ж характеристиками можуть вихвалятись тільки комплекс “Вільха” українського виробництва, та ще радянські РСЗО БМ-30 “Смерч”. Останніх доволі багато у росіян. А от в України вже скінчилися ракети до них. У американців багато ракет М30 та М31 – близько 50 тис, отже для них це не буде проблемою.

233-мм реактивні американські снаряди M30 та M31 з точним наведенням для HIMARS та M270 пропонують дальності, які можуть конкурувати з БМ-30, і можуть робити це з високою точністю, чого “Смерч” не може.

Але американські системи можуть комплектуватись і ракетами з меншою дальністю V26 – це 32-45 км, тоді вони стануть лише аналогом радянського “Урагану”.

Самі пускові установки є двох типів. M270 має систему запуску, встановлену на гусеничному шасі, запозиченому у бойової машини піхоти Bradley. Пускова установка може стріляти різними 227-мм артилерійськими ракетами, у тому числі високоточними, а також балістичними ракетами малої дальності армійського тактичного ракетного комплексу ATACMS.(їх нам не дадуть поки що).

Один M270 може бути завантажений двома такими модулями одночасно, що дозволяє йому запускати до 12 ракет або дві ракети ATACMS, перш ніж потрібно перезарядити. Для цього потрібна транспортно-заряджаюча допоміжна машина.

Ця установка має 6,85 метри в довжину, висоту — 2,6 метри, ширину — близько 3 метрів. Важить 25 тон. Також розрахована на трьох членів екіпажу: командира установки, навідника та водія-механіка. Максимальна швидкість руху — 64 км/год.

M142 має меншу пускову систему встановлену на шасі вантажівки сімейства середніх тактичних транспортних засобів FMTV з колісною формулою 6×6.

Довжина складає 7 метрів, висота — 3,2 метри, ширина — 2,4 метри. Важить така установка понад 16 тон. Вона розрахована на трьох членів екіпажу. Максимальна швидкість, з якою може їхати HIMARS — 85 км/год, а дальність руху (на одній заправці) — 480 км.

Обидві пускові можуть бути снаряджені контейнерами з:

некеровані реактивні снаряди 227-мм калібру, що здатні летіти на відстань до 45 км;
високоточні ракети (Guided MLRS) M30 та M31 на дальність до 70 км;
високоточні балістичні ракети 610-мм калібру дальньої дії класу AFOM/ATACMS, які можуть долати від 140 до 300 км.

Таким чином, в залежності від комплектів ракет до них, американські РСЗО можуть як просто посилити українську оборону, так і дати змогу знищувати російські тили та передові лінії оборони, щоб перейти до наступу. У будь-якому випадку, ця техніка значно посилить ЗСУ. Все буде залежати від кількості, та складу боеприпасів до неї.

admin

Наверх