Коли, насправді, електромобілі з'явилися на теріторії України. Документальні підтвердження > Gercek Tesisat

Коли, насправді, електромобілі з'явилися на теріторії України. Документальні підтвердження

Для тих, хто звик сприймати інформацію у відеоформаті – ось запис засідання Історичного Автоклубу

Отже, перше згадування про електричні авто знаходимо у газеті «Одесские новости» 10 (22) жовтня 1895 року. Замітка недвузначно свідчить про появу електричного екіпажу. І знову першість була у Одеси!

Не відомо, кому належав той перший електричний екіпаж та якого виробника він був. Але у 1885 році усі події, пов’язані з електрикою у Одесі, так чи інакше, були пов’язані з однією людиною – Іполітом Романовим.

Цей видатний одесит є винахідником електромобіля на наших теренах. Іполіт Романов сконструював не тільки власний електродвигун, але й власну батарею і відправився будувати перші електрокари до Санкт-Петербургу.

Там, у 1898 році, у співпраці з каретною фабрикою Фрезе, Романов побудував перші екземпляри електромобілей і електробус. Його електромобіль мав запас ходу у 60 км і швидкість 35-40 км/год.

Електроавтобус Романова навіть пройшов випробування і був допущений для комерційних перевезень у місті. Але влада Санкт-Петербургу поставила Романову умову запровадити рух одразу 80 таких електробусів на декілька маршрутах, що він не зміг виконати. Іполіт Романов повернувся до Одеси, де намагався запровадити перевезення електротранспортом, але успіху теж не досяг.

У 1911 році пан І.Л. Канельський з Одеси отримав номерні знаки #80 та право керування на власний електричний екіпаж. Зберіглося і фото цього чудо-електрокара. А Історичному Автоклубу вдалося ідентифікувати, що у пана Канельського був американський Waverley Type 21/22.

Був електромобіль і у тодішнього городського голови Одеси Григорія Маразлі.Про це збегігся запис у “Довіднику автомобліста” 1913 р.

Як бачимо, у кінці XIX, та на початку XX століття електромобілі не тільки були на теріторії України, але й входили у моду, бо на них їздили доволі поважні люди. Але через цілу низку причин (про них на засіданні Історичного АвтоКлубу теж говорили – дивіться у відео) взяли «паузу» на 100 років.

Хоча, той же ЛАЗ у 1951 році випустив партію електрофургонів ЛАЗ-750 та 751, які працювали у пошті до 1958 року. Але вже остаточно, “друге пришестя” електромобілів відбулося у XXI століття. І свідками цьому періоді ми зараз і є.

Кому цікаво більш детально дізнатися про ці факти – ось посилання на відео.

admin

Наверх