Коли закінчиться чип-криза в автомобільному бізнесі, та як на неї впливає росія > Gercek Tesisat

Коли закінчиться чип-криза в автомобільному бізнесі, та як на неї впливає росія

На думку бренд-директора Volvo в Україні компанії “Віннер Імпортс Україна” Артема Ткаченка, вага росії у світовому автовиробництві мізерна. Крім того, у росії вироблялись далеко не найтехнологічніші авто, які споживали небагато чіпів порівняноі з авто, які виготовляються у розвинутих країнах. Тому, навряд чи відсутність споживання мікрочіпів російськими підприємствами матиме якесь значення для світового автопрому.

У прес-службі компанії “Субару Україна” AUTO-Consulting повідомили, що також, на жаль, не очікують суттєвих змін у цій ситуації. Навіть, з огляду на те, що постачання в Росію зараз зупинені більшістю виробників. Масштаби кризи досить великі, тому для кожного виробника відбудеться перерозподіл продукції між пріоритетними ринками. Ми не єдині, хто відчуває цю кризу, вона стосується не тільки України, росії чи навіть Європи, зазначає прес-служба. Це означає, що і зусиль щодо подолання масштабної кризи буде докладено більше.

У прес-службі компанії “Ніссан Мотор Україна” також вважають, що на жаль, масштаби дефіциту напівпровідників не дозволяють повністю розв’язати це питання за рахунок вивільнених обсягів, які з`явилися через зупинки виробництва в росії. Світовій автоіндустрії все ще не вистачає цих комплектуючих.

Пресс-служба компанії “АВТ Баварія Україна” вважає, що ринок росії не настільки великий, аби кількість вивільнених звідти компонентів могла б хоч би трохи вплинути на дефіцит чіпів у світі. Їх дефіцит значно більший.

А от у прес-службі бренду Porsche компанії “Віннер Імпортс Україна” навпаки повідомляють, що мало місце збільшення виробництва для ринків регіону Центральної та Східної Європи в 4-му кварталі 2022 року.

А як повідомив генеральний директор «Сканія Україна» Хокан Йюде: Вихід з російського ринку частково сприяв подоланню чіп-кризи, бо вивільнилися значні обсяги вантажівок. Тепер вони надходять на інші ринки і це дало змогу частково подолати дефіцит. Можна сказати, що гострої чіп-кризи у сегменті вантажівок вже фактично не має.

Прогнозы

Коли ж закінчиться чип-криза. І як автовиробники виходять із скрутного становища? Тут більшість операторів одностайні. Зокрема, Артем Ткаченко вважає, що вплив кризи напівпровідників даватиметься взнаки ще, як мінімум протягом усього 2023 р. А поки компанія Volvo, яка поважає своїх клієнтів і не може дозволити собі виробляти автомобілі неналежної комплектації, зосередилася на виробництві більш коштовних версій, частково пожертвувавши обсягами виробництва. Але, за інформацією пана Ткаченка, починаючи з серпня, Volvo вже відновлює обсяги виробництва і поступово виходить на докризові показники.

У прес-службі компанії “Субару Україна” сподіваються, що ситуація зміниться на краще до кінця першого півріччя 2023 року. Та повідомляють, що автовиробник не видаляє якісь опції з комплектацій, задля того, щоб не зупиняти виробничий конвеєр.

Сучасний автомобіль – це високотехнологічний продукт, який має у своєму складі багато електронних мікрочіпів і т.п. Розвиток виробництва автомобілів йде у напрямку лише збільшення технологічної складності, яка вимагається ринковими умовами. Видалити якісь компоненти з авто буде означати крок назад. Ніхто не готовий сьогодні відмовлятися від тих корисних надбань автомобіля , які вже є. Тому, надія лише на подолання кризи у світі. Це розуміють і виробники, і користувачі.

У прес-службі компанії “Ніссан Мотор Україна” AUTO-Consulting повідомили, що ситуація з постачанням напівпровідників на заводи Nissan суттєво покращилась. Водночас дефіцит цих комплектуючих все ще має певний вплив на виробничі процеси і кінцевий термін вирішення цього питання поки спрогнозувати важко.

Тим не менше, Nissan не мінімізує використання електронних чіпів у виробництві своїх автомобілів та не робить “де контент” комплектацій. На противагу цьому, у компанії почали ще ефективніше працювати з відповідними постачальниками задля забезпечення заводів необхідними комплектуючими. У Nissan розуміють потреби клієнтів і роблять все можливе аби їм відповідати. Цьому є багато практичних підтверджень, зазначає прес-служба. Так, наприклад, Nissan Qashqai в Україні, виробництво якого відновлюється в жовтні, у відповідних комплектаціях замість 9-дюймового монітора панелі приладів матиме новий екран розміром 12,3 дюйма. І це лише один приклад.

У прес-службі бренду Porsche компанії “Віннер Імпортс Україна” прогнозують, що послаблення проявів кризи відбудеться не раніше кінця 2023 року. Цього буде досягнуто завдяки запуску та виходу на планову потужність альтернативних виробництв напівпровідникових мікрочіпів. Наразі на підприємствах-постачальниках Porsche має місце призупинення виробництва кількох опцій. Зокрема матричних фар, преміальних акустичних систем Bose та Burmeister, системи активного ступеневого затемнення панорамного даху.

Прес-служба компанії “АВТ Баварія Україна” прогнозує закінчення, або хоча б послаблення чип-кризи на кінець 2023 р. А поки на підприємствах BMW діють певні обмеження на встановлення опцій.

Підсумовуючи викладене вище, можна сподіватися, що до кінця 2023 року так звана чип-криза завершиться. Відповідно, зникне і дефіцит нових моделей у вітчизняних автосалонах.

admin

Наверх