Коли ж, насправді, у Києві з'явилися перші автобуси? > Gercek Tesisat

Коли ж, насправді, у Києві з'явилися перші автобуси?

Для того, щоб відповісти на це питання, довелося покопатися у архівах, залучити найкращіх фахівців з історії автотранспорту в Україні, та провести ціле дослідження.

Спроби запровадити автобусний рух у Києві фіксувалися з 1910 року, – розповідають участники Історичного Автоклубу. Але Київська міська управа спочатку забажала дуже багато від потенційних інвесторів і потягнути такі умови бажаючих виявилося не багато. Декілька років перемовин так ні до чого не призвели, Коли вже наближався час відкриття у Києві великої промислової виставки, київські чиновники зрозуміли, що доведеться самим закуповувати автобуси і їх експлуатувати.

Міська управа терміново ухвалила придбати все-таки п’ять машин у німецької фірми Benz-Gogenau за 10750 карбованців кожен і 1 (14) червня 1913 року було відкрито рух двох автобусів за маршрутом “Царська площа – виставка”. Як зазначала наступного дня газета “Киянин”, “протягом усього дня автобуси ходили переповнені публікою”. Ось доказ початку автобусного руху у Києві.

Це був регулярний рух, міські автобуси курсували кожен день і по декільком маршрутам. Проте через Першу Світову війну постачання запасних частин до німецьких автобусів було припинено і гарантійні ремонти теж, а один з автобусів взагалі згорів. І наприкінці грудня 1914-го Міська управа видала розпорядження про припинення автобусного руху. Наступного автобуса киянам довелося чекати цілих 11 років. І це вже були ті самі Daimler-Marienfelde DC 3d, які почали курсувати Києвом з 10 грудня 1925 року. Але це було вже потім, а першими київськими міськими автобусами були Benz-Gaggenau і сталося це 1 (14) червня 1913 року. запам’ятаємо цю дату, бо цього року виповнюється 110 років початку автобусного руху у Києві.

Як їздили перші київські автобуси, чому влада вирішила припинити їх рух, та куди вони потім поділися? – про це дивіться у відео з Історичного автоклубу.

admin

Наверх