Знайдено найперший український велосипед > Gercek Tesisat

Знайдено найперший український велосипед

Хоча велосипеди у нас любили, а відомий одесит Сергій Уточкін багато разів вигравав велогонки у різних країнах Європи. Але чомусь масове виробництво велосипедів у ХІХ столітті у нас не виникло.

Існують згадки, що у Львові у 1867 року один із членів спортивного гурту “Сокіл” на прізвище Пшибилінський і є першим велосипедистом, хоча придбав перший велосипед не він, а Михайло Мрозовський на виставці у Парижі.. Його поява на львівських вулицях спричинила великий ажіотаж. Наступного року Пшибилінський попросив знайомого коваля виготовити копію велосипеда – і ось уже Львовом колесило двоє біциклістів. Третім став слюсар Мітше, який також створив свою версію паризької дивини. Отже, бачимо, що на рівні майстерень намагання створювати велосипеди були. Але то не було масове виробництво, а скоріше творчість.

У 1900 році маємо рекламу велосипедів фабрики Разговорова у Києві, яка пропонувала техніку власної конструкції. Але, на мою думку, це не було виробництво, як на фабриці A.Leutner & Co чи Dux, а скоріше складання із імпортних комплектуючих.

А от справжнє виробництво велосипедів на теріторії України виникне у Харкові, лише у березні 1916 року, на евакуйованій з Риги фабриці Лейтнера. І виготовляти це підприємство буде військові складні велосипеди моделі Бойовий за патентом московської фабрики Дукс. От саме це й було перше виробництво велосипедів в Україні.

Згодом, у 1923 році, на його базі виникне Перший Державний велозавод ім. Петровського, який ми будемо знати, як ХВЗ. Він виготовить майже 20 млн велосипедів, найвідомішим з яких стане дорожна модель «Україна». А першим, виготовленим саме на теріторії України, велосипедом є військова модель «Бойовий» фабрики Лейтнера. Ось вона на фото.

Кому цікаво – є й відео першого українського велосипеду, який перебуває у Saulkrasti Bicycle Museum – Velosipēdu muzejs & darbnīca у Латвії.

Відомо, що у Львові також згодом виникне потужне виробництво велосипедів вже на декількох фабриках. І тут будуть виробляти навіть спортивні моделі. Але це станеться вже у 30-і роки.

У післявоєнні часи потужні виробники велосипедів в Україні також будуть лише у Харкові та Львові. А от дитячі моделі будуть у якості “ширпотребу” виготовляти на різних підприємствах у Миколаєві, Чернівцях, Києві та Дніпропетровську.

Можливо, у когось є ще якась додаткова інформація по початковому періоду виробництва велосипедів в Україні? Нажаль ще не всю інформацію про різніі бренди вдалося відшукати. То ж пишить, якщо маєте щось цікаве.

Чому фабрика Лейтнера опинилася у Харкові

admin

Наверх