Как директору или собственнику компании перестать получать штрафы за корпоративные авто. Пошаговая инструкция > Gercek Tesisat

Как директору или собственнику компании перестать получать штрафы за корпоративные авто. Пошаговая инструкция

Прояснить ситуацию для AUTO-Consulting любезно согласился известный адвокат Петр Герасимов.

Кто оплатит ущерб в ДТП с несколькими авто. Случаи из адвокатской практики

Можно ли доказать невиновность, если полиция оформила “пьяный” протокол. Случай из адвокатской практики

Кто будет оплачивать штрафы, зафиксированные камерами фотофиксации? И можно ли их избежать. Комментарий адвоката

Как директору или собственнику компании перестать получать штрафы за корпоративные авто. Пошаговая инструкция - штраф

Чинним законодавством України з урахуванням останніх змін, внесених в 2020 році, передбачено, що адміністративну відповідальність за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі або в режимі фотозйомки (відеозапису) несе:

1) відповідальна особа – фізична особа або керівник юридичної особи, за якою зареєстровано транспортний засіб,

2) належний користувач транспортного засобу – якщо до Єдиного державного реєстру транспортних засобів внесено відомості про належного користувача відповідного транспортного засобу,

3) особа, яка виконує повноваження керівника юридичної особи – якщо в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань відсутні на момент запиту відомості про керівника юридичної особи, за якою зареєстрований транспортний засіб.

До конца года на дорогах Украины установят еще более 200 камер автофиксации нарушений ПДД

Итоги работы камер фотофиксации ПДД за 2 месяца: нарушений не стало меньше, а водителей ждут «сюрпризы»

Как директору или собственнику компании перестать получать штрафы за корпоративные авто. Пошаговая инструкция - штраф

За відсутності відомостей в Єдиному державному реєстрі транспортних засобів відомостей про належного користувача автомобіля, відповідальна особа, тобто власник, звільняється від адміністративної відповідальності за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксоване в автоматичному режимі або в режимі фотозйомки (відеозапису) у двох випадках.

1. Якщо протягом 20 календарних днів з дня вчинення відповідного правопорушення або з дня набрання постановою по справі про адміністративне правопорушення законної сили, відповідальна особа надала документ, який підтверджує, що до моменту вчинення правопорушення транспортний засіб вибув з її володіння внаслідок протиправних дій інших осіб, або щодо протиправного використання іншими особами номерних знаків, що належать її транспортному засобу.

2. Другий випадок звільнення від відповідальності власника автомобіля можливий у разі коли особа, яка керувала транспортним засобом на момент вчинення зазначеного правопорушення, звернулася особисто до поліції, із заявою про визнання зазначеного факту адміністративного правопорушення та надання згоди на притягнення до адміністративної відповідальності.

Судова практика виходить з того, що доказом того, хто є належним користувачем автомобіля є Витяг з Єдиного державного реєстру транспортних засобів. У випадку відсутності відомостей в Єдиному державному реєстрі щодо належного користувача автомобіля та за відсутності виключних випадків, про які зазначено вище, (підтвердження викрадення автомобіля або добровільної сплати штрафу особою, яка фактично керувала автомобілем) відповідальність за порушення правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі, покладається на власника автомобіля.

Отже, щоб зняти з директора або власника компанії відповідальність за порушення, які вчинили співробітники, потрібно для цього необхідно подати відповідні документи та заяву до сервісного центу МВС.

Порядок внесення відомостей про належного користувача транспортного засобу до Єдиного державного реєстру транспортних засобів затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 14 листопада 2018 р. № 1197.

Внесення до Реєстру відомостей про належного користувача можливо здійснити двома способами:

1) шляхом звернення до працівника сервісного центру МВС для формування заяви, яка роздруковується та підписується заявником;

2) шляхом подання заяви через веб-додаток, розміщений на офіційному веб-сайті Головного сервісного центру МВС, з використанням кваліфікованого електронного підпису (не передбачено при внесенні до Реєстру відомостей про належного користувача – працівника, визначеного керівником юридичної особи).

Посты полиции начинают оснащать новой системой «Гарпун»

Депутаты сделали первый шаг к поднятию штрафов за превышение скорости до 3400 грн

Как директору или собственнику компании перестать получать штрафы за корпоративные авто. Пошаговая инструкция - штраф

Підставами для внесення до Реєстру відомостей про належного користувача є наступні:

визначення належного користувача безпосередньо власником транспортного засобу у зв’язку з передачею фізичній особі транспортного засобу в користування. Документи подаються спільно власником автомобіля (його представником за нотаріальною довіреністю) та належним користувачем.

визначення керівником юридичної особи, яка є власником транспортного засобу або отримала в установлений законодавством спосіб право користуватися ним, свого працівника належним користувачем. Необхідною є присутність уповноваженої особи юридичної особи та працівника.

оформлення на фізичну особу нотаріально посвідченої довіреності на право користування транспортним засобом. Внесення відомостей відбувається за заявою належного користувача.

користування фізичною особою транспортним засобом на підставі договору оренди (найму, позички). Внесення відомостей відбувається за заявою належного користувача.

користування фізичною або юридичною особою транспортним засобом на підставі договору фінансового або оперативного лізингу. Документи подає власник автомобіля (його представник за нотаріальною довіреністю) або належний користувач.

оформлення на фізичну особу, щодо якої вносяться відомості як про належного користувача, тимчасового реєстраційного талона. Внесення відомостей відбувається за заявою належного користувача.

Внесення до Реєстру одночасно відомостей щодо декількох належних користувачів стосовно одного транспортного засобу не допускається.

У разі коли до сервісного центру МВС звертається належний користувач без присутності власника відповідного транспортного засобу, відомості про такого власника вносяться до заяви автоматично за допомогою програмних засобів Реєстру.

Перевірку на достовірність інформації про керівника юридичної особи або особу, яка виконує його обов’язки, працівник сервісного центру МВС здійснює за Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань. – прокоментував адвокат Петро Герасимов.

Інші приклади із практики адвоката можна подивитись на сайті

Іще одне болюче для бізнесу питання – це неможливість сплатити такі штрафи за рахунок юрособи, бо вони адресовані на фізичну особу. Всеукраїнська Асоціація авто імпортерів та дилерів (ВААІД) вже звернулась до МВС і ДПС з проханням вирішити питання стосовно можливості сплати штрафів за порушення ПДР службовими авто юросіб безпосередньо юрособами, – повідомив гендиректор ВААІД Олег Назаренко. Проте до вирішення цього питання на законодавчому рівні ВААІД рекомендує, по можливості, закріпити службові авто юросіб за належними користувачами.

Как директору или собственнику компании перестать получать штрафы за корпоративные авто. Пошаговая инструкция - штраф

Публікуємо покрокову інструкцію, як це зробити простіше та безкоштовно:

1.Авторизуватися в Електронному кабінеті водія за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП, раніше ЕЦП), BankID або MobileID.

2. Обрати з переліку послугу «Керування належним користувачем».

3. Ввести VIN-код транспортного засобу, належним користувачем якого особа хоче стати, та перевірити правильність деперсоніфікованої інформації про транспортний засіб, яку видасть система.

4. Обрати підставу належного користування:
– домовленість із власником;
– довіреність на право користування транспортним засобом;
– договір оренди, найму чи позики;
– договір фінансового або оперативного лізингу.

5. Ввести e-mail і телефон власника авто.

6. Перевірити свої дані та за необхідності прикріпити скан-копію довіреності чи договору, що є підставою належного користування.

7. Підписати створену заявку за допомогою кваліфікованого електронного підпису.

8. Наступним етапом є отримання листа власником з посиланням на онлайн-заяву особи, яка призначається належним користувачем. Для успішного завершення процедури власник авто має перейти за посиланням і дати згоду на це призначення. Якщо підставою для призначення є лише домовленість, власник транспортного засобу має підписати заяву за допомогою КЕП. Після цього особа, яка замовила послугу належного користувача, може побачити статус підтвердження заявки в е-Кабінеті водія.

Верховная Рада сделала первый шаг к усилению ответственности за нетрезвое вождение и самовольное покидание места ДТП

Так целью были деньги или безопасность? Как камеры фотофиксации повлияли на количество ДТП в июне

Как директору или собственнику компании перестать получать штрафы за корпоративные авто. Пошаговая инструкция - штраф

Повний цикл надання послуги онлайн надається протягом одного робочого дня.

Електронна послуга «Керування належним користувачем» доступна для фізичних та юридичних осіб (лізингодавець) і є безкоштовною. На один транспортний засіб може бути призначений лише один належний користувач. Видалення призначеного належного користувача можливе власником транспортного засобу – за поданою заявою або автоматично, у разі закінчення терміну, на який був призначений належний користувач. Стати належним користувачем може лише фізична особа, яка має національне посвідчення водія або посвідчення водія іноземної держави, що відповідає вимогам Конвенції про дорожній рух 1968 року. У випадках, якщо підставою належного користування є оформлення на особу тимчасового реєстраційного талона або призначення працівника належним користувачем керівником юридичної особи, послуга надається лише в територіальних сервісних центрах МВС і за умови присутності власника транспортного засобу та особи, яка планує стати належним користувачем.

Забрать эвакуированный автомобиль со штрафплощадки станет проще и быстрее

admin

Наверх