Ринок нерухомості: що треба знати про житло у 2022 році

Ринок нерухомості: що треба знати про житло у 2022 році

Ринок нерухомості: що треба знати про житло у 2022 році

Придбання квартири – це завжди виважене та серйозне рішення. Чи будуть підвищуватися ціни у 2022 році, чи отримають покупці якісне житло та на що орієнтуватися українцям при купівлі нових квартир – у матеріалі.

У 2021 році ціни на квартири та приміщення стабільно зростали, що вплинуло на темпи продажів. У новому році вартість помешкань скоріш за все, не буде стрімко збільшуватись, розповіли експерти з нерухомості 24 каналу. Більше схожих новин у рубриці новини України.

Стагнація українського ринку нерухомості

Навесні та влітку 2021 року житлова сфера активно розвивалася – продажі квартир стабільно просувалися. Фахівці з інвест-компанії InCo стверджують, що з початку осені минулого року темпи продажів знизилися – це суттєво вплинуло на весь ринок нерухомості.

В InCo зазначають, що кількість квартир на продаж багато, проте зростання цін суттєво знизило попит. Особливо помітно це у Києві, Одесі, Львові, Харкові та Дніпрі – там житло купувати житло стали рідше.

“Ми очікуємо стагнацію на ринку нерухомості у 2022 році та уповільнення продажів більшості об’єктів”, – зазначили в InCo.

Експерти зазначають – нині попит на нерухомість став точковим – інвестори тепер ретельніше обирають об’єкти для залучення коштів. Те саме стосується і звичайних громадян – покупки житла скоротилися через те, що українці не хочуть витрачати більше грошей. В результаті кількість вільних грошей на нерухомість скорочується, а кількість житлових об’єктів – ні.

За словами експертів, при тому, що люди не купують дорогу нерухомість, ціни на ринку не будуть суттєво знижені. Фахівці InCo прогнозують підвищення цін до 5% на ексклюзивну нерухомість, проте зазначають, що зростання вартості житла не буде значним до кінця року.

Якісні забудови потребують більших грошей

Попри зростання цін у Києві досі існуватиме дефіцит якісних квартир – покупці не зможуть отримати достатньо нерухомості, яка відповідатиме їхнім вимогам. Тому забудовники сконцентруються на закритих житлових комплексах преміум-якості.

Експерти додали, що можливі покупці не хочуть переплачувати за ексклюзивні квартири більше ніж 20% від вартості «звичайного» житла.

“У комплексах зі своєю закритою інфраструктурою ціна за квадратний метр стартує від 35 – 40 тисяч гривень. При середній зарплаті по Києву в 17 тисяч гривень тут не буде масового попиту”, – зазначив керівний партнер компанії.

За словами СЕО компанії ENSO Раміля Мехтієва, за 2021 рік вартість нерухомості на ринку новобудов у столиці зросла на 25 – 35%, а в новому році тренд на подорожчання продовжить триматися на ринку житла.

Експерт розповів, що до середини 2022 року значного подорожчання не відбудеться. Все залежатиме від таких факторів, які впливають на ціну за квадратний метр житла:

  • Загальна макроекономічна ситуація
  • Інфляція
  • COVID-19 та поширення вірусу
  • Підвищення цін на будматеріали
  • Ціни на електрику, газ та воду

На думку засновника групи компаній Concept Group Михайла Підвисоцького, вартість квартир на ринку також залежатимуть від можливих законодавчих змін щодо інфраструктури та іпотек, які оформляють українці.

“За оптимістичного сценарію, скоро кількість виданих іпотечних кредитів для придбання житла на первинному ринку може скласти 40 – 50% від загального обсягу іпотеки, що може спровокувати новий житловий бум”, – сказав фахівець.

Де і коли подорожчає житло

За словами Підвисоцького, вартість житла може зрости приблизно на 10 – 15%. На це впливатимуть економічні умови у 2022 році та попит українців на житло. Експерт зазначив, що найбільші зміни в цінах припадуть на квітень – червень та жовтень – грудень нового року.

Прогнози Асоціації рієлторів України свідчать, що у великих містах ціни залишаться незмінними до березня нового року – це буде спричинено зниженим попитом українців, який тягнеться ще з вересня 2021 року.

З квітня і до червня експерти обіцяють підвищення цін – саме тоді почнеться активний сезон для закупівель. У цей час на вартість житла на ринку нерухомості Києва, Одеси та Львова може збільшитися на 7%. Харків та Дніпро теж отримають зростання цін – житло у цих містах стане на 5% дорожчим.

Найбільше подорожчають новобудови комфорт-класу на стадії будівництва до 1 року, будівлі комфорт+ та комплекси бізнес-категорії, впевнений президент Асоціації Юрій Піта. Житло економкласу залишиться майже незмінним, стверджує експерт – коливання в ціні будуть приблизно до 3%.

Як щодо вторинного ринку?

Квартири, у яких вже був власник, теж стануть трохи дорожчими. За словами Піти, вартість нерухомості на вторинного ринку підвищиться до 5% у Києві, Харкові, Львові, Одесі та Дніпрі. Найпопулярнішими квартирами стануть приміщення переважно радянської забудови до 50 квадратних метрів за площею.

До квітня 2022 року у найбільших містах України ціни не будуть рости – за словами Піти, коливання вартості не перевищать 1%. На подальшу ситуацію вплине попит на ринку та вимоги українців – якщо кількість покупців збільшиться до 10%, квартири на вторинному ринку, можливо, подорожчають на 5%.

admin

Наверх