Стефанішина очікує на ухвалення на саміті НАТО в Мадриді рішень щодо зміцнення обороноздатності України > Gercek Tesisat

Стефанішина очікує на ухвалення на саміті НАТО в Мадриді рішень щодо зміцнення обороноздатності України

19:53 28.05.2022

Стефанішина очікує на ухвалення на саміті НАТО в Мадриді рішень щодо зміцнення обороноздатності України

НАТО виявився не готовим до найбільшого виклику в Європі з часів Другої Світової війни і на саміті в Мадриді має ухвалити рішення щодо зміцнення самого Альянсу та обороноздатності України, повідомила віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина за підсумками участі у весняній сесії Парламентської асамблеї НАТО у Вільнюсі.

” Через кілька тижнів у Мадриді відбудеться Саміт НАТО. Заради майбутнього Європу важливо прийняти дуже конкретні та сміливі рішення, спрямовані на зміцнення Альянсу та обороноздатності України. На тлі розмов щодо підготовки вступу Фінляндії та Швеції нагадала учасникам Асамблеї, що заявка України, подана у 2008 році, залишається чинною і не була відкликана”, – написала Стефанишина у фейсбуці в суботу.

Вона наголосила, що російська агресія має на меті не лише знищення Української держави, а й руйнування європейської системи миру та безпеки.

“На жаль, як показали три місяці війни, Альянс виявився не готовим до дієвою об’єднаної відповіді на найбільший з часів Другої світової виклик для Європи. Саме індивідуальні зусилля держав-членів сьогодні мають вирішальне значення у підтримці та зміцненні обороноздатності України. На закритому засіданні постійного комітету з питань безпеки та оборони закликала парламентарів активніше тиснути на свої уряди – необхідні негайні рішучі дії для позбавлення росії фінансових ресурсів для ведення війни, а також забезпечення України сучасним озброєнням.

Маємо чітко говорити про катастрофічні наслідки для майбутнього всієі Європи у разі поразки України”, – написала віцепрем’єр.

Стефанишина повідомила, що у рамках візиту поспілкувалася також із представниками фінської, німецької і французької делегацій. Окремо, за її словами, обговорювалося надання Україні статусу країни-кандидата вже у червні поточного року. “Закріплення європейського шляху України – це питання безпеки та майбутнього Європи, а отже і НАТО”, – наголосила Стефанішина.

admin

Наверх