Ракета компанії SpaceX стартувала на орбіту з новою групою інтернет-супутників Starlink > Gercek Tesisat

Ракета компанії SpaceX стартувала на орбіту з новою групою інтернет-супутників Starlink

06:43 19.01.2022

Ракета компанії SpaceX стартувала на орбіту з новою групою інтернет-супутників Starlink

Важка ракета-носій Falcon 9 у середу стартувала на орбіту з черговою партією з 49 міні-супутників для поповнення орбітального угруповання глобальної мережі інтернет-покриття системи Starlink, повідомила компанія-розробник SpaceX.

Запуск було здійснено у середу у вівторок о 21:02 за часом Східного узбережжя США зі стартового комплексу 39А на космодромі на мисі Канаверал у Флориді.

Це вже 36-те виведення на орбіту групи інтернет-супутників із травня 2019 року в рамках проекту Starlink.

Інтернет-супутники Starlink вагою 290 кг кожен увійдуть до складу орбітального угруповання SpaceX, яке вже налічує 1991 космічний апарат. За наявними даними, близько 1,8 тис. супутників є активними. Нині компанія є найбільшим супутниковим оператором у світі.

Приблизно за 15,5 хвилин після запуску 49 супутників відокремляться від другого ступеня ракети на еліптичній перехідній орбіті висотою до 340 км. Після перевірки інженерами SpaceX їхньої працездатності, супутники з використанням власних іонних двигунів піднімуться на штатну орбіту висотою близько 540 км.

Багаторазовий перший ступінь американської ракети-носія Falcon 9, яка використовується для запусків вже в 10-те, приблизно за дев’ять хвилин після старту повинна здійснити керовану вертикальну посадку на плавучу платформу-дрон A Shortfall of Gravitas, розташовану в Атлантиці за 654 км від космодрому.

Крім того, спеціальні рятувальні судна SpaceX мають виловити з води дві стулки обтічника головної частини ракети, які після відділення спускатимуться на парашутах. Повторне використання обтічника дозволяє заощаджувати компанії SpaceX до $6 млн під час запуску своїх ракет.

У майбутньому компанія SpaceX планує розгорнути орбітальне угруповання з 12 тис. космічних апаратів даного типу (а згодом – з 30 тис.) для створення повномасштабної мережі, яка дозволить забезпечити мешканців Землі широкосмуговим доступом в інтернет у будь-якому куточку планети. Загальна сума інвестицій у реалізацію проєкту оцінюється у $10 млрд.

admin

Наверх