Міністри оборони ЄС погодилися надати Україні 500 млн євро на озброєння, рішення ще має бути формалізовано > Gercek Tesisat

Міністри оборони ЄС погодилися надати Україні 500 млн євро на озброєння, рішення ще має бути формалізовано

18:37 17.05.2022

Міністри оборони ЄС погодилися надати Україні 500 млн євро на озброєння, рішення ще має бути формалізовано

Міністри оборони країн-членів Європейського Союзу схвалили пропозицію надати Україні ще 500 млн євро на озброєння. Рішення ще має бути формально затвердженим.

“Додатковий транш у 500 млн євро доведе до 2 млрд євро загальну військову підтримку від Європейського Союзу. Але це лише частина європейських зусиль: держави-члени також докладають дуже багатьох зусиль. Я не дам вам загальну суму, але це набагато більше, ніж люди можуть собі уявити. І ми продовжуватимемо до кінця, роблячи добрі справи”, – сказав на пресконференції за підсумками засідання Ради з питань зовнішньої політики (оборона), яке відбулося у вівторок у Брюсселі, високий представник ЄС Жозеп Боррель. Саме він є ініціатором четвертого траншу України з міжурядового фонду мирних можливостей.

У Європейській раді агентству уточнили, що міністри ухвалили політичне рішення, яке ще має бути формально затверджене.

Говорячи про засідання, яке відбулося, в частині обговорення війни, яку проти України веде Росія, Боррель повідомив, що до міністрів оборони країн-членів Європейського Союзу через відеоконференцію приєдналися міністр оборони Олексій Резніков і заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане.

Зокрема, український міністр поінформував про ситуацію на місцях і потреби української армії, яку ЄС продовжує підтримувати. “Я думаю, що ця підтримка робить різницю на полі бою щодо спроможностей української армії. Ми маємо підтримувати їхні зусилля. Ми маємо перепланувати ресурси і маємо сказати, що ця підтримка в цей момент є критичною, тому що війна перебуває у критичному поворотному моменті. І ми не можемо дозволити, щоб в України закінчилося обладнання”, – пояснив Боррель позицію ЄС.

Боррель також сказав, що “битва на Донбасі, контратака українців, які змогли відштовхувати росіян”, є “екстраординарним успіхом”. “Атака проти колони танків показала, що українці мають неймовірні можливості, щоб протистояти та проводити контратаки”, – наголосив високий представник ЄС.

admin

Наверх