Голова Верховного Суду: Є інформація, що окупанти не випускають в евакуацію суддів > Gercek Tesisat

Голова Верховного Суду: Є інформація, що окупанти не випускають в евакуацію суддів

14:04 08.04.2022

Голова Верховного Суду: Є інформація, що окупанти не випускають в евакуацію суддів

Окупанти не випускають в евакуацію через гуманітарні коридори суддів українських судів, повідомив голова Верховного Суду Всеволод Князєв.

“Надходить інформація, що окупанти мають списки працівників правоохоронних органів, суддів, поліції, СБУ, навіть апаратів українських судів, і на своїх КПП, там, де виїзд із окупованих територій, перевіряють за цими списками суддів і не випускають. Пропонують співпрацювати, затримують”, – сказав він під час онлайн-зустрічі з Асоціацією правників України в п’ятницю.

Князєв зазначив, що він перебуває на зв’язку з головами відповідних апеляційних судів та правоохоронними органами, з якими роблять “усе можливе, щоб таким суддям допомогти”.

“Є інформація, що деяких суддів було захоплено, принаймні є інформація щодо однієї судді точно, і вивозять до РФ, а там зв’язок втрачається. Але ця суддя встигла зателефонувати до голови апеляційного суду – це Донецький апеляційний суд, потім забрали мобільний телефон, забрали гроші, забрали документи, вивезли. Що далі з нею, невідомо”, – сказав він.

Князєв повідомив, що “є судді, з якими немає зв’язку”, зокрема в Маріуполі.

“Ми не знаємо, що з ними, потрапити туди неможливо, де вони – невідомо. Сподіваємося, що з ними все добре, що вони просто поки що не можуть з нами зв’язатися. Це дуже складні ситуації, ми намагаємося тут зробити, що можемо, але ми можемо зробити дуже мало, тому що навіть військові не можуть поки що потрапити за лінію фронту. Будемо сподіватися, що як тільки з’явиться можливість їх врятувати, суддів та працівників апаратів судів буде врятовано”, – сказав він.

Водночас Князєв повідомив, що “обмінів суддів поки що не було”, і для організації цього процесу є певні об’єктивні труднощі.

“Суддям нині перебувати на окупованій території небезпечно, бо це може призвести не до обміну, а до розстрілу”, – наголосив голова Верховного Суду.

admin

Наверх