ВР засудила Іран за підтримку РФ у збройній агресії проти України > Gercek Tesisat

ВР засудила Іран за підтримку РФ у збройній агресії проти України

13:07 19.10.2022

ВР засудила Іран за підтримку РФ у збройній агресії проти України

Верховна Рада засудила Іран за підтримку збройної агресії Російської Федерації проти України.

Відповідну постанову №8133 підтримали 303 народні депутати на пленарному засіданні Верховної Ради в середу, повідомив парламентар Ярослав Железняк (фракція “Голос”) у телеграм-каналі.

“Останні рішення Ісламської Республіки Іран щодо постачань зброї до Російської Федерації покладають на… Іран відповідальність за наслідки збройної агресії Російської Федерації проти України”, – йдеться в тексті заяви.

Верховна Рада закликала Іран негайно припинити постачання озброєнь до РФ, які держава-агресор використовує для вчинення воєнних злочинів, злочинів проти людяності та терористичних актів проти України.

Український парламент вимагає від Ірану продемонструвати відповідальність і готовність змінити свою політику, одним із кроків на шляху до чого могло б стати визнання відповідальності за збиття пасажирського літака “Міжнародних авіаліній України” рейсу PS752 поблизу Тегерана в січні 2020 року.

Народні депутати закликали уряд України скасувати всі чинні міжнародні договори між Україною та Іраном, які передбачали лібералізацію візового режиму, а також закликали парламенти та уряди іноземних держав-партнерів переглянути умови поїздок з Іраном.

Верховна Рада закликала уряд України внести пропозиції щодо застосування санкцій проти фізичних та юридичних осіб Ірану, причетних до постачання іранського озброєння до Російської Федерації.

Парламентарії також закликають уряд негайно опрацювати питання щодо розірвання дипломатичних відносин між Україною та Іраном.

Верховна Рада також рекомендує президенту та уряду негайно розпочати переговорний процес із Ізраїлем, США та Європейською комісією для вироблення ефективних заходів протидії програмам виробництва Іраном зброї масового знищення.

admin

Наверх