Європейські дороги перетворяться на «Need for Speed» > Gercek Tesisat

Європейські дороги перетворяться на «Need for Speed»

Німецький стартап Vay став першою компанією, яка отримала право на експлуатацію транспорту із віддаленою системою керування на європейських дорогах загального користування. Компанія тепер зможе організувати сервіс таксі з віддаленим керуванням – свого роду проміжний ступінь переходу на повністю безпілотні таксі.

Vay оснащує автомобілі спеціальною системою телеприсутності, що дозволяє через монітори та маніпулятори здійснювати управління оператором, який знаходиться за багато кілометрів від машини. Ця технологія є проміжною ланкою до ери повної автономності транспорту. Як пише видання Bloomberg, спроба різних компаній відразу запустити повністю автономний роботизований транспорт не виправдала очікувань, навіть незважаючи на те, що в розвиток цієї технології було інвестовано близько $100 млрд.

У вівторок Vay повідомила, що запустила програму дистанційного керування автомобілями за заздалегідь визначеними маршрутами в німецькому Гамбурзі. Сервіс Vay передбачає виклик дистанційно-керованого автомобіля до клієнта для перевезення за потрібною адресою. Після виконання замовлення оператори дистанційно-керованого транспорту направлятимуть його до чергового клієнта.

Розробка та закрите тестування технології віддаленого водіння зайняли понад три роки, зазначає компанія. На ранніх етапах тестування у спеціально обладнаних електромобілях Kia, які використовуються Vay, була потрібна присутність водія.

У компанії зазначають, що в перспективі стоїть обговорення та співпраця з владою щодо перспектив використання технології віддаленого керування автомобілями як сервісу для сторонніх компаній. Однак цей етап може зайняти місяці, якщо не роки, додають у Vay.

Зазначається, що стартап залучив близько $100 млн. інвестицій на розвиток. Серед інвесторів компанії, наприклад, колишній фінансовий директор Google Патрік Пішетт (Patrick Pichette), шведська інвестиційна компанія Kinnevik AB і венчурна фірма Atomico.

admin

Наверх