Японія скасовує податкові пільги для авто з ДВЗ > Gercek Tesisat

Японія скасовує податкові пільги для авто з ДВЗ

З 2025 року Японія має намір повністю скасувати податкові пільги для автомобілів із ДВЗ незалежно від паливної економічності, повідомляє Nikkei. Передбачається, що у такий спосіб правляча коаліція країни розраховує швидше пересадити громадян на гібриди та електромобілі.

Зараз у Японії діє система, що дозволяє зменшити транспортний податок, якщо автомобіль хоча б частково відповідає встановленим державою стандартам витрати пального. Актуальна редакція цих правил передбачає, що до 2030 фінансового року машини повинні проїжджати на 1 літрі 25,4 кілометра (тобто витрата – 3,9 літра на 100 кілометрів). Моделі, чиї показники кращі за цільовий на 20%, повністю звільняються від податку на вагу після покупки і до проходження двох обов’язкових техоглядів, тобто на 7 років.

Якщо паливна економічність автомобіля становить 75% від заданої, надається 50-відсоткова знижку до першого ТО, тобто на три роки. 60-відсоткова відповідність нормі дає право на 25-відсоткове податкове відрахування.

Податкова комісія ліберально-демократичної партії, що править в Японії, підготувала новий, більш жорсткий варіант правил – його включать до пропозицію коаліції з реформи законодавства. Він передбачає, що з січня 2024 року 50-відсоткову знижку даватимуть на машини, що досягають 80% цільового показника паливної економічності, а для 25-відсоткової знижки буде потрібна відповідність нормі на 70%.

До травня 2025-го норми посилять ще раз, піднявши необхідні для відрахування показники на 10% – до 90 та 80% відповідно.

Зараз приблизно 70% нових автомобілів, що продаються в Японії, потрапляють під податкові пільги. З новими правилами частка таких машин зменшиться до 50%. Водночас до 2035 планується повністю відмовитися від машин без електромоторів.

admin

Наверх