Яка різниця у правилах дорожнього руху між Польщею та Україною > Gercek Tesisat

Яка різниця у правилах дорожнього руху між Польщею та Україною

У правилах дорожнього руху в Польщі є свої особливості, і українцям що приїхали сюди втікаючи від війни варто про них знати. Це дозволить уникнути неприємних ситуацій на дорозі.

Повний пріоритет мають пішоходи

Пішоходи в Польщі мають перевагу, коли вони входять на пішохідний перехід. При чому не тільки тоді, коли він знаходиться «на зебрі». Коли пішохід тільки входить на перехід, вже варто пропустити його.

Заборона користування мобільними телефонами на пішохідному переході у Польщі

У Польщі пішоходам заборонено користуватися мобільним телефоном під час перетину проїжджої частини. За це можна отримати штраф. Те саме відноситься при перетині трамвайної колії.

 

Виходячи на дорогу чи трамвайну колію чи переходячи дороги або трамвайну колію (також у межах розташованих там пішохідних переходів) пішохід не має права користуватися мобільними телефонами та іншими пристроями, які погіршують належне сприйняття, особливо зорове сприйняття, а отже, оцінку безпечного входу та подолання проїжджої частини чи доріжки.

Тримати дистанцію між авто

Ви повинні тримати достатню дистанцію від транспортного засобу, що йде попереду – не можна їздити «на бампері». На автомагістралях (автобанах і швидкісних дорогах) безпечна відстань між транспортними засобами має становити половину поточної швидкості, тобто водій, який рухається зі швидкістю 100 км/год, повинен їхати 50 м позаду автомобіля попереду, якщо швидкість 120 км/г – 60 м, 140 км/г – 70 м.

Обов’язок пропускати спецавтомобілі в Польщі – швидка, поліція, пожежна служба

У Польщі необхідно забезпечити проїзд спеціальним транспортним засобам з увімкненими спецсигналами – швидка допомога, поліція, пожежна служба та іншим автомобілям. Для цього створюється, так званий «коридор життя». Це створення водіями вільного простору для транспортних засобів екстреної допомоги та надання їм пріоритету. Водії, які користуються крайньою лівою смужкою, зобов’язані з’їхати ліворуч, а водії, які користуються іншими смугами – праворуч, щоб автомобілі швидкої допомоги могли вільно рухатися.

Закінчується смуга – почерговий виїзд

У Польщі діє правило почергового руху (jazda na suwak), коли закінчується смуга. Правила дорожнього руху визначають принципи переваги руху з окремих смуг у ситуації, коли їх кількість зменшується, а в місці звуження виникає затор. Діє правило почергового виїзду одного транспортного засобу з кожної смуги.

Ближнє світло – має бути ввімкнене постійно

В Польщі, на відміну від України, керуючи автомобілем ближнє світло має бути ввімкнено постійно.

admin

Наверх