США та ЄС хочуть укласти угоду про найважливіші мінерали для акумуляторів до електромобілів > Gercek Tesisat

США та ЄС хочуть укласти угоду про найважливіші мінерали для акумуляторів до електромобілів

США та ЄС хочуть укласти угоду про найважливіші мінерали для акумуляторів електромобілів. Про це заявили президент США Джо Байден та голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн після зустрічі у Білому домі.

Передісторією нинішнього пошуку рішення є суперечка щодо субсидій США на зелені технології, які були запроваджені на початку року з ухваленням урядом США Закону про зниження інфляції. ЄС побоюється, що закон призведе до міграції компаній «зелених» технологій у США і нещодавно кілька разів попереджав, що вважає правила США дискримінаційними. Відомо, що після набрання чинності Законом про зниження інфляції кілька компаній розглядають можливість віддати перевагу США перед Європою при інвестуванні в заводи з виробництва акумуляторів. Це останнім часом можна спостерігати у Volkswagen.

Кілька днів тому Комісія ЄС відреагувала на це, оголосивши, що послабить правила державної допомоги, щоб спростити затвердження субсидій у таких ключових галузях, як акумулятори та відновлювані джерела енергії. Водночас президент США Джо Байден та голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн спробували домовитися у вихідні. Мабуть із частковим успіхом. Угода про сировину для акумуляторів між США та ЄС має бути укладена «негайно».

«Це був перший «великий крок», узгоджений на зустрічі», – написала фон дер Ляйєн у Twitter.

По-друге, розпочати «діалог про стимули чистої енергії, щоб наші стимули посилювали один одного, а не конкурували один з одним». Запланована угода також має дозволити електромобілям, виробленим у ЄС, отримати податкові пільги у США. Крім того, критично важлива сировина, отримана в ЄС, повинна мати такий самий доступ на американський ринок, як і отримана у США.

Європейський Союз обіцяє, що ланцюжки постачання для виробництва акумуляторів можуть бути збережені в країнах ЄС, а доступ до ринку США може бути забезпеченим.

«Ми поглиблюватимемо нашу співпрацю в диверсифікації ланцюжків постачання критично важливих мінералів і акумуляторів і визнаємо значні можливості по обидва боки Атлантики для розвитку цих ланцюжків постачання в сильному, безпечному та надійному способі нарощування. З цією метою ми маємо намір невідкладно розпочати переговори щодо цільової угоди про найважливіші корисні копалини, щоб дозволити відповідним критичним корисним копалинам, що видобуваються або переробляються у Європейському Союзі, відповідати вимогам екологічних транспортних засобів відповідно до розділу 30D податкового кредиту екологічних транспортних засобів Закону про зниження інфляції», – йдеться в офіційній заяві обох сторін після зустрічі на вищому рівні.

Як відомо, раніше вимоги щодо податкового кредиту передбачали, що відповідний транспортний засіб повинен бути зібраний у Північній Америці. Сума субсидії також залежатиме у майбутньому від батареї: якщо щонайменше 40 відсотків важливих для батареї корисних копалин надходять зі Сполучених Штатів або країн, які мають угоду про вільну торгівлю зі Сполученими Штатами, має бути наданий податковий кредит у розмірі 3750 доларів США. Додаткові 3750 доларів, ймовірно, надійдуть, якщо принаймні 50% компонентів акумулятора транспортного засобу надходитимуть зі Сполучених Штатів або країн, які мають угоду про вільну торгівлю зі Сполученими Штатами. Очікується, що обидва відсотки зростатимуть з роками.

Як повідомлялося, адміністрація Байдена опублікує детальні вимоги до мінералів і компонентів акумуляторів лише цього місяця. Спочатку ці вимоги до батареї мали бути встановлені в 2022 році, оскільки 1 січня 2023 року набула чинності реформа податкового кредиту для електромобілів в рамках Закону про зниження інфляції в США. Втім інші правила набули чинності, як і планувалося, на рубежі року. Зокрема, верхня межа доходу покупців і цінові межі для відповідних транспортних засобів. Попередню верхню межу для виробників також було скасовано, тому електромобілі від Tesla та General Motors знову матимуть право на участь у 2023 році.

Але повернімося до пошуку трансатлантичного рішення: на сьогоднішній день Сполучені Штати підписали угоди про вільну торгівлю лише з Канадою та Мексикою, але не з ЄС. Угода, обіцяна Байденом і фон дер Ляйєн, називається «цільовою угодою», і в спільному повідомленні Білого дому та Комісії ЄС немає згадки про угоду про вільну торгівлю.

Тим часом Die Zeit цитує міністра фінансів США Джанет Йеллен, яка заявила, що вона сподівається досягти угоди, завдяки якій «партнери-однодумці» зможуть уникнути залежності від Китаю у постачанні важливих корисних копалин. У цьому відношенні стає ясною спрямованість Закону про зниження інфляції, який за своєю суттю, безумовно, був створений для самоствердження проти Китаю, ніж проти ЄС.

admin

Наверх