США подолали 5%-ий «психологічний рубіж» у купівлі електромобілів > Gercek Tesisat

США подолали 5%-ий «психологічний рубіж» у купівлі електромобілів

Хоча жителі США, як і раніше, купують більше автомобілів з двигунами внутрішнього згоряння, схоже, ситуація з продажем електромобілів безповоротно змінилася. За даними Bloomberg, країна пройшла через незворотну точку загального психологічного прийняття електромобілів.

Аналіз ринку машин у 19 країнах показує – щойно електромобілі відвойовують 5% і більше відсотків ринку машин, починається етап масової зміни технологічних переваг.

За цією позначкою вже перебувають, наприклад, багато країн Євросоюзу і Китай, а також Норвегія та Нова Зеландія. Йдеться про 18 країн крім Сполучених Штатів, у яких подолано позначку 5%.

Якщо тренд збережеться, до кінця 2025 року на американському ринку частка електромобілів у продажах нових авто складе 25%.

Показник у 5% стосується не тільки машин, а й практично будь-яких нових технологій, від електрики до телебачення, мобільних телефонів, інтернету й навіть LED-лампочок. На певному етапі повільне проникнення технології ринку закінчується і починається вибухове зростання продажів. При цьому йдеться про країни по всьому світу – тенденції скрізь приблизно однакові, як і перешкоди. Для електромобілів це нестача загальнодоступних зарядних станцій, висока вартість машин, обмежені поставки, непоінформованість покупців.

Деякі країни, наприклад, у ЄС, крім електромобілів активно переходили на гібриди з можливістю зовнішньої зарядки, що мають акумулятори меншої ємності та ДВЗ. З врахуванням таких моделей на дорогах світу налічується понад 20 млн електрифікованих авто і, за даними аналітиків BloombergNEF, це число подвоїться до кінця наступного року.

Китай і США практично повністю проігнорували гібриди й відразу почали переходити на чисті електромобілі.

При цьому за успіхами кожної з країн, які подолали поріг у 5%, зазвичай стоїть програма пільг щодо переходу на електротранспорт та посилення стандартів екологічної безпеки.

У США адміністрація президента Джо Байдена випустила минулого року наказ, згідно з яким до 2030 року половина нових машин, що продаються в країні, повинні бути електрифікованими (включаючи гібриди).

За даними Міжнародного енергетичного агентства, в останні два роки глобальні продажі електромобілів зросли втричі, за прогнозами експертів, показники зростання лише збільшуватимуться.

З урахуванням продажів на всій планеті, середня частка ринку електромобілів уперше подолала позначку 5% минулого року. А з урахуванням гібридів для своєрідної «революції» цифра має досягти 10% – очікується, що це відбудеться цього року, після чого, ймовірно, очікується кількісний стрибок продажів.

admin

Наверх