Представлений новий болід Формули Е > Gercek Tesisat

Представлений новий болід Формули Е

У Монако відбулася прем’єра боліда Формули Е наступного покоління. Електрокар Gen3 став більш дружнім до екології, отримав шини, що на чверть складаються з вторсировини, і нову силову установку з двома електромоторами. Така схема дозволила подвоїти потужність рекуперації та відмовитися від задніх гідравлічних гальм.

Шасі для болідів Формули Е, як і раніше, буде випускати фірма Spark Racing Technology. У новому поколінні електрокарів акцент робиться не тільки на підвищенні продуктивності, але також на зниженні вуглецевого сліду. Наприклад, збільшено частку перероблених лляних та вуглецевих волокон, що знизило викиди CO2 при виробництві більше ніж на десять відсотків. З вторинної сировини на чверть складаються і шини, які відразу ж після гонок відправлять на переробку.

Віддача силової установки болідів Gen3 збільшена з 250 до 350 кіловат (з 340 до 476 к.с.). На рахунок йде потужність тільки заднього електромотора, проте вперше на Формули Е використовується ще й передній на 250 кіловат. За такої схеми потужність рекуперації досягає 600 кіловат (816 к.с.), тому до 40 відсотків енергії електрокар отримуватиме від системи регенеративного гальмування. Електромотори гасять швидкість з такою інтенсивністю, що у нових болідах немає задніх гідравлічних гальм.

Батарею для машин надасть Williams Advanced Engineering. Вона підтримує зарядку з потужністю до 600 кіловат, що вдвічі більше, ніж пропонують найпросунутіші комерційні «чарджери». Проте експериментальні термінали вже близькі до такого показника. Наприклад, станція Repsol видає 450 кіловат, GAC – 500, а ультрачарджер Desten, який поки що може заряджати тільки електричне купе Piech GT, – 900 кіловат.

Болід Gen3 вийшов найлегшим, швидким (максималка – 322 км / год) і ефективним гоночним електрокаром у світі. ККД його силової установки дорівнює 95 відсоткам. Крім того, він став першим кліматично нейтральним автомобілем з відкритими колесами: шкідливі викиди, які не вдалося знизити на етапі виробництва, компенсуються нульовим вихлопом самого електрокара.

admin

Наверх