НАУ закликала уряд заборонити імпорт російського пального > Gercek Tesisat

НАУ закликала уряд заборонити імпорт російського пального

Нафтогазова асоціація України (НАУ) закликала прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля заборонити імпорт нафтопродуктів російського походження і запровадити кримінальну відповідальність для посадовців, які сприяли або допустили ввезення на митну територію України російського пального. Про це йдеться в офіційному листі-зверненні НАУ до прем’єра.

«Нафтогазова асоціація висловила серйозне занепокоєння загрозою стабільності українського ринку пального, що створюється збільшенням імпорту автогазу й дизпального невизначеного (ймовірно російського) походження. Адже це призведе до знищення диверсифікованої системи постачань моторних палив і підриву енергетичної безпеки країни», – йдеться у повідомлені.

Зазначається, що повномасштабна війна Росії проти України призвела до побудови повністю нового ринку пального з заміною російських і білоруських нафтопродуктів постачаннями з Європи й низки інших країн.

«Цей новий ринок було побудовано за лічені тижні під час постійних обстрілів, неналагодженої логістики й неготовності європейського ринку до настільки високого попиту. Ринок побудовано завдяки сміливості наших громадян, злагодженій роботі уряду, стійкості українського бізнесу й допомозі європейських партнерів», – кажуть у НАУ.

Однак російське пальне знову загрожує стабільності українського ринку. За оцінками Консалтингової групи «А-95», частка постачань автогазу, з ознаками вмісту російського ресурсу, вже перевищила 50% загальних обсягів імпорту за рахунок цінового демпінгу. Це економічно унеможливлює імпорт неросійського автогазу, що вже призвело до критичного скорочення його постачань.

Аналогічні процеси відбуваються й на ринку дизельного пального (ДП). Потік ресурсу сумнівного походження активізувався після 5 лютого, коли набуло чинності європейське ембарго на імпорт російських нафтопродуктів. Дисконти на російське пальне сягають $200/т, або 25% від альтернативних варіантів, що спонукає багато несумлінних трейдерів шукати шляхи для його постачання в Україну.

НАУ пропонує вжити комплексних заходів для забезпечення енергетичної безпеки країни, а саме:

  • заборонити імпорт нафтопродуктів російського походження в Україну шляхом внесення змін до постанови Кабінету міністрів України №1147 від 30 грудня 2015 р.;
  • у разі неможливості достовірно встановити країну походження товарів (відсутність належним чином оформленого сертифікату про походження товарів) такі товари випускаються у вільний обіг на митній території України за умови сплати спеціального мита обсягом 50% вартості товару;
  • запровадити кримінальну відповідальність стосовно посадових осіб органів влади, які сприяли або допустили ввезення на митну територію України товарів, що походять з російської федерації.

«З початком російського вторгнення український уряд і оператори паливного ринку спільними зусиллями зробили неможливе – оперативно розвернули ринок нафтопродуктів на 180 градусів і повністю позбулись постачань пального з країни-агресора. Україна не може собі дозволити втратити цей здобуток», – підсумували в профільному об’єднанні.

admin

Наверх