Наскільки ще подорожчає паливо, і чому держава не встигла на це вплинути? > Gercek Tesisat

Наскільки ще подорожчає паливо, і чому держава не встигла на це вплинути?

За cловами Сергія Куюна, експерта паливного ринку і директора Консалтингової групи «А-95», дії з боку держави (зниження ПДВ з 20% до 7%, збільшення граничної націнки на паливо) не особливо допомогли стабілізації ринку.

«Акцизи та ПДВ до ринку не мають жодного відношення – це податки, які лягають на споживача. Те, що вони [зробили] заощадило споживачам 10-12 грн. на кожному літрі. Що ж до інших кроків, то вони необхідні, правильно, що це робиться. Єдине, що трохи пізно. Це слід було робити якнайшвидше, одразу після того, як був розбомблений Кременчуцький НПЗ. Ще тоді стало ясно, що у нас буде погана ситуація», – сказав Куюн.

На питання, до якого рівня можуть зрости ціни, і чи виникне ситуація, коли держава частково компенсуватиме їх зростання, якщо компанії закуповуватимуть пальне в країнах, де ціна значно вища, Куюн відповів негативно.

«Ні. Істотно відрізняються саме споживчі ціни. У тій же Німеччині до 50% ціни [палива] – це податки. Ми ж купуємо його на оптовому світовому ринку, де ціни однакові – що в Румунії, що в Німеччині, що в Польщі. А як уже світова ціна поводитиметься – інше питання. Ринок нестабільний через війну Росії проти України», – сказав він.

Експерт, втім, не вважає, що нинішня ціна суттєво зміниться.

«Припускаю, що це (коливання ціни, -ред.) може бути +/-10% до поточного рівня цін, який і так досить високий. Тому нинішня ціна – 40 грн за 1 л бензину і 42-43 грн – на дизель, і ще в межах плюс-мінус 10% ціна може коливатися надалі», – заявив експерт.

admin

Наверх