Навіть вони злякалися. Чому китайські автоконцерни не поспішають інвестувати у російський ринок > Gercek Tesisat

Навіть вони злякалися. Чому китайські автоконцерни не поспішають інвестувати у російський ринок

Китайські компанії, слідом за урядом своєї країни, не роблять жодних різких кроів у бік РФ. Ні про яку військову допомогу, на яку так чекала Росія, поки що не йдеться – мабуть, КНР цінніші за відносини із Заходом, ніж думка непередбачуваного Путіна.

Більше того, в економічному аспекті російсько-китайські відносини також досить складні. Вихід західних компаній з ринку РФ створив сприятливе середовище для китайського бізнесу, але той не поспішає скористатися перевагою і захопити ніші, що звільнилися.

Так, автомобільний гігант Geely, який цілком міг би в рази збільшити продажі, поки що оцінює ситуацію. Причому, головним чином, його цікавлять репутаційні ризики подібного ходу.

В інтерв’ю Financial Times представники компанії заявили, що проводять перевірки та дослідження з різних аспектів діяльності підприємства, і лише після них зможуть вирішити, чи збільшувати інвестиції в РФ.

SAI, яка давно хотіла збільшити свою присутність в Росії, теж не поспішає захоплювати ринок. І саме з тієї ж причини – через ймовірні іміджеві втрати.

Ту Ле, директор Sino Auto Insights, зазначив, що китайські автовиробники не надто досвідчені у питаннях репутації. «Їм ніколи не доводилося стикатися з таким зовнішнім тиском на західних ринках», – сказав він.

«Багатьом із цих компаній доведеться обрати, де вести бізнес – у Європі та США, або в Росії. А якщо вони спробують залишитися в Росії, не йдучи із західних ринків, негативна реакція не забариться».

Донедавна РФ була третім за величиною ринком для китайського автопрому, поступаючись лише Чилі та Саудівській Аравії. Але зараз найбільші китайські концерни Geely, Great Wall, Chery та SAIC утримуються від будь-яких коментарів щодо планів роботи у Росії.

Про повний вихід мова, звичайно ж, не йдеться. Але й збільшувати постачання, модернізувати заводи на території РФ та Білорусі або будувати нові теж поки що не хочуть. Мало того, вже існуючі заводи зіштовхнулися з проблемами нестачі комплектуючих, що обертається збоями у роботі.

Нещодавно та сама Geely призупинила діяльність свого заводу в Білорусі через зруйновані логістичні ланцюжки. Раніше СЗАТ Белджі пишалося тим, що кожні чотири хвилини з його конвеєра виходив автомобіль. Але з початку року компанії вже двічі довелося підвищувати вартість своєї продукції через падіння курсу білоруського рубля.

З російською валютою, як відомо, ситуація ще гірша і це не додає оптимізму Geely та її конкурентам. Розширювати виробництво в умовах економічної кризи, що означає стрімке збіднення населення – ризикований крок.

admin

Наверх