Експерти розповіли, хто найбільше постраждає від навали китайських автомобілів до Європи > Gercek Tesisat

Експерти розповіли, хто найбільше постраждає від навали китайських автомобілів до Європи

Досі китайські автовиробники використовували гігантський місцевий ринок для підживлення свого прискореного зростання. З його 25-28 мільйонами автомобілів на рік Китай є не лише найбільшим автомобільним ринком у світі, але й важливим джерелом обсягу та зростання, пише один із експертів у автомобільній промисловості Феліпе Муньос із JATO Dynamics у своїй доповіді.

Перший етап розширення «Зроблено у Китаї» завершено. Настав час кинутись на глобальні ринки, подалі від внутрішніх кордонів. Китайські автомобілі стали більш привабливими, економічними та відповідають вищим стандартам якості та безпеки. Тепер вони готові підкорювати світ, маючи на користь безліч елементів.

Насамперед вони можуть розраховувати на потужну підтримку китайського уряду. У той самий час великий внутрішній ринок дозволяє їм підтримувати достатній рівень виробництва зниження витрат. Більше того, вони випереджають своїх західних конкурентів з електрифікації на всіх рівнях та в кожному сегменті.

З 1,1 млн автомобілів, вироблених у Китаї минулого року і проданих за кордон, 355 тисяч було продано в Латинській Америці, найбільшому ринку за межами Великої китайської стіни. Європа посіла друге місце, на неї припало 22% закордонних продажів, за нею слідує Близький Схід, де було зареєстровано 156 000 одиниць. На країни, що розвиваються, припадатиме 58% автомобільного експорту Китаю в 2021 році.

Однак Китай знає, що його глобальне панування неможливе без кращої присутності на розвинених ринках, а саме у Європі, США, Японії та Кореї. Останні дві країни мають досить захищені ринки. США все ще мають геополітичні та торговельні проблеми з Китаєм, тому Європа стає наступною метою для китайських автомобілів.

Хто страждатиме? Поява дедалі більшої кількості китайських автомобілів у Європі може сподобатися споживачам, але стане проблемою для деяких місцевих виробників. Ті, які пропонують менше продуктів і все ще відстають у гонці електрифікації, найбільше схильні до приходу китайців.

Fiat, наприклад, дуже вразливий. Він сильно залежить від внутрішнього ринку (47% реєстрацій автомобілів було зареєстровано в Італії в період із січня до жовтня 2022 року). Асортимент дуже невеликий – всього 4 моделі, крім двох фургонів.

Ford – ще одна потенційна жертва. Бренд щойно оголосив про вихід із сегмента B, який, хоч і не такий популярний, як у минулому, як і раніше, є важливим джерелом обсягів продажів. Focus, ймовірно, залишиться єдиним автомобілем, доступним після відкликання Mondeo. Puma та Kuga – популярні позашляховики, але жоден із них не повністю електрифікований.

Також є загроза для деяких японських брендів. Mitsubishi, наприклад, зараз пропонує дві моделі в Європі, і жодна з них не є повністю електричною. За перші 10 місяців цього року бренд продав лише 43 000 одиниць. Навіть у випадку з Honda пропозиція досить обмежена (5 моделей), і єдина електрична Honda e бореться за виживання.

Що спільного у цих брендів? Всі вони відносяться до основного сегменту – одного з найконкурентніших і найменш прибуткових у Європі. Вони щосили намагаються зберегти свою частку ринку через обмежену пропозицію. У результаті вони першими відчують вплив китайського вторгнення.

admin

Наверх