Депутати пропонують за перевищення швидкості позбавляти «прав» > Gercek Tesisat

Депутати пропонують за перевищення швидкості позбавляти «прав»

У 2023 році відповідальність за перевищення швидкості в Україні планують посилити, особливо в населених пунктах. У парламенті вже підготовлений відповідний законопроект №6214.

Якщо законопроект затвердять у парламенті, то відповідальність за перевищення швидкості буде такою:

  • Перевищення швидкості більш як на 20 км/год – штраф 340 грн (не змінюється).
  • Перевищення більш як на 50 км/год, а у населених пунктах більш як на 30 км/год – штраф 1700 грн (не змінюється).
  • Перевищення у населених пунктах більш як на 50 км/год – позбавлення права керування на строк від трьох до шести місяців.
  • Перевищення у населених пунктах більш як на 70 км/год – позбавлення права керування на строк від шести місяців до одного року.

Зараз штраф за перевищення більш як на 20 км/год штраф складає 340 грн. Більш як на 50 км/год – 1700 грн.

Головна проблема законопроекту полягає у механізмі його реалізації відносно системи автофіксації. Річ у тому, що згідно з українським законодавством, винним у перевищенні швидкості, яке зафіксувала камера, є власник транспортного засобу (або належний користувач).

При цьому власник автомобіля може не перебувати в момент порушення в автомобілі. Щобільше, він взагалі може не мати посвідчення водія. Позбавити його права керування у такому випадку буде проблематично. Особливо враховуючи, що правопорушення скоїв не він.

Аналогічне питання виникає і до автомобілів, зареєстрованих на юридичних осіб. У такому випадку, за українським законодавством, відповідальність несе директор підприємства, який також може не мати посвідчення водія.

Окреме питання виникає відносно водіїв-іноземців на машинах з іноземною реєстрацією (штрафи з камер надходять до прикордонної служби). Механізм позбавлення права керування для іноземців також не визначений.

Документ пройшов стадію обговорення у профільному комітеті та комітеті з питань бюджету. Наразі його рекомендовано до включення у порядок денний для голосування у сесійному залі.

admin

Наверх