В Україні дизелю вистачить приблизно на 5-6 днів - Кухта > Gercek Tesisat

В Україні дизелю вистачить приблизно на 5-6 днів – Кухта

Україна наразі споживає в середньому на день, за приблизними підрахунками, близько 5 000 т бензину та до 15 000 т дизелю.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав український економіст Павло Кухта.

«В цілому у нас, за повідомленнями Мінекономіки, з приватних та державних (доступних для цивільного сектору) запасів залишилось на ринку 92 500 т бензину та 81 400 т дизелю. Тобто приблизно на 20 днів споживання бензину та на 5-6 днів – дизелю»

За його словами, причини ситуації із дефіцитом пального наступні:

  • зупинка імпорту пального з білорусі з початком війни;
  • російська морська блокада, яка закрила порти;
  • знищення рашистами Кременчуцького НПЗ і намагання пошкодити систему залізничної логістики.

Як додав Кухта, підтримка з дружніх європейських країн не може спрацювати швидко. Їхні нафтопереробні та транспортні галузі ніхто не готував до такої ситуації.

Павло Кухта зазначив, що наразі є два розв’язання цієї проблеми:

Тримати рівень регульованих цін вищим за ринкові ціни – і постійно за ним слідкувати. Це захищатиме споживача від спекуляцій, при цьому розв’яже руки приватним операторам ринку, яким регулювання завадило вчасно забезпечити країну пальним.

«Розрулити» низку логістичних проблем, які заважають швидко завезти потрібну кількість пального через західний кордон. Занадто довге розвантаження в румунських портах, проблеми з поставками та перевалкою з Польщі, нестача необхідних транспортних вагонів, обмежені можливості поставки через Литву тощо.

admin

Наверх