Високий попит на LPG у Польщі привабив американський ресурс > Gercek Tesisat

Високий попит на LPG у Польщі привабив американський ресурс

На основних напрямках постачань скрапленого газу збереглися ті ж самі чинники, що діяли на початку місяця. Українські покупці зазначають обмежену кількість пропозицій автомобільних і залізничних партій газу через високий попит на нього всередині Польщі.

За тиждень з 7 до 11 листопада ціни угод на постачання пропан-бутанової суміші майже не змінилися. Основну кількість автомобільних партій ПБТ з урахуванням вартості доставки до українського кордону й наявності сертифікату походження продукту було продано за $890-915 за тонну. Зокрема газ відвантажували за $930-935/т на умовах DAP Ягодин і DAP Ізов у рамках угод, що були укладені на початку листопада. Польські трейдери почали пропонувати пропан американського виробництва з відвантаженням залізницею і в автоцистернах з морського терміналу в Гданську. Також є пропозиції з продажу цього ж ресурсу з Малашевичів. За даними учасників ринку, угоди на постачання пропану у залізничних цистернах на умовах DAP Ягодин укладались у діапазоні $950-955/т. Автомобільні партії пропану з терміналу в Малашевичах було продано за $925-930/т.

При цьому українські імпортери інформують про зменшення кількості продукту на прикордонних терміналах, що змушує їх шукати пропозиції газу з центральної Польщі або в країнах Балтики.

«Мій постачальник повідомив про те, що в нього закінчується продукт, тому питає, який обсяг він має забронювати для мене», – коментує ситуацію представник київської компанії.

Угоди на постачання ПБТ автоцистернами з терміналів Латвії укладались у межах $720-730/т. З литовських базисів постачань газ постачався за $750-770/т на умовах самовивозу.

У закарпатському регіоні й на Балканах ситуація на ринку скрапленого газу цього тижня не зазнала суттєвих змін. Опитувані компанії не укладали нових угод на постачання залізничних партій продукту. Нагадаємо, на початку листопада було продано дві залізничні партії ПБТ зі Словаччини за $930-935/т. У Румунії ціни на скраплений газ, що постачається в Україну, залишаться стабільними. Продукт із терміналів у Галаці й Негоєшті цього тижня продавали за $840/т. Ціна на пропан-бутанову суміш у Мангалії складала $760-775/т. Проте кількість пропозицій на ринку обмежена, кажуть українські імпортери і їхні постачальники.

«Цього місяця я ще не продав жодної тонни газу в Україну через низький рівень запасів», – скаржиться представник компанії, що реалізує газ із терміналу в Дорнешті.

admin

Наверх