Боліди Формули-1 запропонували зробити водневими та дизельними > Gercek Tesisat

Боліди Формули-1 запропонували зробити водневими та дизельними

Рекламне агентство Phantasia з Гамбурга запропонувало пом’якшити регламент чемпіонату Формули-1, щоб зробити перегони більш видовищними. Німці вважають, що потрібно дозволити будь-які силові установки – на бензині, дизелі, електриці або водні, – але обмежити кількість енергії на гоночний вікенд еквівалентом 200 кілограмів бензину. Крім того, необхідно дати свободу командам у питаннях аеродинаміки та допустити до змагань кількох постачальників шин.

В історії Формули-1 можна виділити кілька золотих епох:

  • це ера передньомоторних автомобілів, що асоціюється з ім’ям Хуана Мануеля Фанхіо; 
  • ера британських Garagistas на болідах із двигунами Cosworth DFV; 
  • а також турбоера, що показала світові, як виглядають гонки 1500-сильних автомобілів. 

Перехід до екологічно чистої мобільності може започаткувати четверту епоху, і якою вона виявиться, представило рекламне агентство Phantasia з Гамбурга.

Усі золоті епохи Формули-1 мають один ключовий компонент: технологічна свобода. Погоня за швидкість і надійністю призвела до переходу на середньомоторне компонування, появу граунд-ефекту, турбодвигунів, вуглепластикових шасі та активної підвіски.

Нині ж впроваджувати щось нове можна лише через лазівки у регламенті. Як приклад можна згадати систему Dual-Axis Steering (DAS, двоосьове кермо) від Mercedes-Benz і гнучкі антикрила Red Bull, які відразу були оголошені поза законом.

У контексті розвитку екологічно чистої мобільності командам потрібно дати більше свободи, упевнені у Phantasia. А сам чемпіонат має відповісти на одне просте запитання: яка технологія виявиться у виграші, використовуючи однакову кількість енергії.

Якщо двома словами, німці пропонують наступне: дозволити будь-які силові установки (бензин, дизель, електрику та водень), але обмежити кількість енергії на гоночний вікенд еквівалентом 200 кілограмів бензину. Розміри болідів та вимоги безпеки залишаться такими ж, як у сезоні 2022 року, проте гонки стануть набагато видовищнішими.

Запас енергії передбачається розподіляти так: 50 кілограмів на п’ятничні тренувальні заїзди, ще стільки ж – на суботню кваліфікацію. Центнер, що залишився, піде на основну гонку, причому переносити залишки з попереднього дня не можна.

Крім зняття обмежень із силових установок, потрібно пом’якшити і регламент щодо аеродинаміки, оскільки нові рішення швидше обкатуватимуться і впроваджуватимуться у серійне виробництво. При цьому приватним командам за фіксовану плату потрібно дати доступ до всіх агрегатів чемпіонату плюс має бути кілька постачальників шин, щоб вони теж конкурували між собою.

Зрозуміло, що від траси до траси домінуватимуть ті чи інші силові установки. Але зрештою це призведе до розвитку батарейних технологій, причому всі ноу-хау проходитимуть жорстке стрес-тестування. Нові рішення постійно з’являтимуться, терпітимуть невдачі або вимагатимуть визнання.

admin

Наверх